Violeta Stoica

Șapte blocuri cu bulină roșie din Ploiești și alte patru din Câmpina au fost incluse în lista celor cu risc seismic aprobată în ședința de guvern care a avut loc în această săptămână și pentru care se vor aloca fonduri fie pentru proiectul tehnic, fie pentru execuția lucrărilor de intervenție.
La nivel național, programul de acţiuni pe anul 2018 include un număr de 93 de clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, în vederea execuţiei lucrărilor de intervenţie şi a elaborării proiectării lucrărilor de intervenţie, 84 fiind renominalizate din programul aferent anului 2017, alte șase clădiri de locuit multietajate nominalizate în Programul de acțiuni pe anul 2017 și pentru care proiectarea lucrărilor de intervenție este la final au fost nominalizate în Programul de acțiuni pe anul 2018 pentru execuția lucrărilor de intervenție, iar trei alte blocuri din Capitală au intrat în lista nouă din acest an.
Zece blocuri din Prahova – șapte din Ploiești și trei din Câmpina – au intrat pe lista pentru finanțarea proiectării, iar unul singur – din Câmpina – pentru execuție lucrări de intervenție.
Pe de altă parte, modificări legislative de ultimă oră obligă autoritățile locale să se implice mai mult în asigurarea condițiilor necesare pentru mutarea – pe perioada reparațiilor capitale – a proprietarilor de clădiri cu risc seismic.

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii aprobate de Guvernul României, din punctul de vedere al acţiunilor privind reducerea riscului seismic, dintre cele 93 de clădiri de locuit multietajate nominalizate în programul național, pentru 40 se urmărește execuția lucrărilor de intervenție, majoritatea din București, restul din județe, din Prahova fiind un sigur bloc, cu 10 etaje, din Câmpina. Este vorba despre blocul A6, situat pe strada Schelelor nr. 3, construit în anul 1965, care include 176 de apartamente, pe o arie desfășurată de aproximativ 15.000 de metri pătrați. Numai pentru lucrările aferente reparațiilor capitale la acest bloc de apartamente este estimat un cost de 13,4 milioane de lei.
Pentru alte 53 de clădiri de locuit multietajate, se are în vedere executarea proiectării aferente lucrărilor de intervenție, zece din listă fiind din Prahova.
Cele șapte blocuri din Ploiești pentru care ar putea să fie finanțată proiectarea sunt pe Aleea Brebenei (blocul 2), pe Șoseaua Nordului (blocurile 4, 11 și 12) și pe strada Târnava (blocurile A2, A4 și A5). Toate aceste imobile au fost construite în anul 1962 și au regim de înălțime parter și patru etaje, doar acela de pe Aleea Brebenei având 30 de apartamente, restul fiind cu câte 60 de apartamente. Valoarea totală a celor șapte proiecte a fost evaluată la 424.000 de lei.

bloc risc seismic2Și trei blocuri din Câmpina se află pe aceeași listă, toate de pe strada Mihai Eminescu, respectiv blocurile de la numerele 6, 8 și 10. Clădirile respective sunt și mai vechi, fiind construite în anul 1960, de dimensiuni mai reduse, respectiv cu parter și câte trei etaje, la acestea costurile pentru realizarea proiectării ridicându-se la 160.000 de lei.
În fiecare an, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice elaborează listele în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de consiliile judeţene şi avizate de Comitetul Municipiului Bucureşti, respectiv de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi, ulterior, de Comisia Naţională de Inginerie Seismică. Prin Legea bugetului de stat pe anul 2018, a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice suma de 20.000.000 lei, din care se spune că se va asigura cu prioritate finanţarea acţiunilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, nominalizate în Programul de acţiuni pe anul 2018.

Prin modificările legislative, autorităţile locale au sarcini suplimentare

Camera Deputaților a adoptat, recent, modificările legislative care se referă la riscul seismic, legea fiind trimisă spre promulgare președintelui României.
Schimbările care au fost aduse cadrului legislativ sunt destul de importante, multe dintre acestea referindu-se la obligațiile autorităților publice locale. Astfel, una dintre modificările aduse legii spune că pe întreaga durată a derulării acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie, proprietarii şi asociaţiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere şi asistenţă din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primăriilor.
Pe de altă parte, autoritățile locale sunt obligate să identifice și să inventarieze construcțiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, cu peste P+3 etaje inclusiv, construite înainte de anul 1978, precum şi construcțiile cu destinaţia de locuinţă expertizate tehnic şi încadrate în clase de risc seismic corespunzătoare. Tot primăriile vor trebui să se ocupe de întocmirea listelor cu clădirile şi construcţiile cu destinaţia de locuinţă şi publicarea acestor documente pe paginile de internet ale autorităţilor administraţiilor publice locale,precum și de întocmirea de rapoarte anuale privind acţiunile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie, întreprinse de autorităţile administraţiei publice locale şi publicarea acestor rapoarte pe paginile proprii de internet.

Chiriile pentru locuinţele „de împrumut”, plătite de primării

În legislația modificată se mai precizează că locuinţele de necesitate care satisfac exigenţele minimale prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, precum şi utilităţile pentru aceste locuinţe vor fi asigurate prin grija autorităţilor administraţiei publice locale. Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în şi din locuinţele de necesitate şi, după caz, plata chiriei pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie se vor asigura, de asemenea, din bugetele locale. Tot autorităţile administraţiei publice locale vor fi obligate să asigure spaţiile necesare depozitării, în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care nu pot fi mutate în locuinţele de necesitate.