V. Stoica

Numărul extrem de mare al persoanelor care se electrocutează la pescuit – unul dintre cele mai recente cazuri din Prahova fiind acela din weekend al tânărului care a ajuns, în stare extrem de gravă, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după ce a fost lovit de un arc electric în timp ce pescuia pe o baltă din județ – ar trebui să le dea de gândit atât pescarilor, cât și proprietarilor/ administratorilor de amenajări piscicole, pentru a preîntâmpina asemenea accidente cu final tragic.
Medicii fac tot posibilul pentru a le prelungi viața puținilor supraviețuitori ai unui asemenea accident, însă, în cele mai multe dintre cazuri, eforturile doctorilor pentru a menține în viață o persoană electrocutată în asemenea condiții, cu arsuri extrem de grave, sunt sortite eșecului. Și nu din cauza sistemului medical, ci din cauza imposibilității de a câștiga o luptă deja pierdută.
Atât pescarii sportivi care sunt membri ai asociațiilor de vânătoare și pescuit sportiv, cât și pescarii “amatori” cărora le place să-și etaleze cele mai noi undițe și lansete ar trebui să fie mult mai atenți atât la locul în care aruncă momeala, cât și la ce ustensile folosesc.
Specialiștii spun că o undiță din carbon, lungă de câțiva metri, utilizată sub sau în apropierea liniilor de înaltă sau de medie tensiune înseamnă un risc ridicat pe care și-l asumă pescarii. Un sfat ar fi acela fie de a se renunța la undița din fibră de carbon și să se revină la plastic/lemn, fie atenția asupra alegerii locurilor de pescuit să fie mult mai mare.
Pe de altă parte, legislația în vigoare arată că pescuitul recreativ/sportiv se poate exercita şi în amenajări piscicole şi în lacuri de acumulare în care se practică piscicultura, în condiţiile şi pe baza regulilor stabilite de deţinătorii sau de administratorii fondului piscicol din acele lacuri. Ceea ce înseamnă că aceștia din urmă ar putea să atenționeze clienții, prin amplasarea unor simple panouri, asupra riscurilor la care se supun dacă nu respectă o distanță de siguranță minimă față de rețelele electrice.
Sfaturile au curs și pe blogurile destinate pescarilor. “Cel mai probabil, liniile din zona bălților au 20kV. La tensiunea asta, flama se formează înainte să atingi efectiv firul prin contact direct. Sub o linie de înaltă tensiune, de 110kV, nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să pescuiești cu o vargă (n.n. – undiță) lungă de carbon! Lacul de pe vargă are doar un rol estetic atunci când vorbim de înaltă tensiune!”, spune unul dintre utilizatori.
Pe de altă parte, însă, există și reglementări privind zona de protecție și de siguranță a liniilor electrice aeriene, prevăzute într-un ordin al ANRE. Astfel, în documentul respectiv se arată că „pentru linii electrice aeriene cu tensiuni de peste 1 kV, zona de protecție și zona de siguranță coincid cu culoarul de trecere al liniei și sunt simetrice față de axul liniei. Distanța de protecție/de siguranță reprezintă lățimea culoarului de trecere al liniei”. De exemplu, zona de siguranță ar fi de 24 de metri pentru LEA cu tensiuni între 1 şi 110 kV, ea crescând progresiv în funcție de voltaj.
Prin urmare, atunci când se merge la pescuit este de evitat chiar și folosirea unei undițe – în special din carbon-pe lângă liniile de înaltă tensiune, pentru că, spun pescarii cu experiență, “uneori nu-ți dai seama când intri în zona de risc și e mai bine să previi”.
Pe raza județului Prahova sunt aproximativ 30 de amenajări piscicole, 10 dintre acestea având chiar și suprafețe de sute de hectare și bălți unde iubitorii pescuitului sportiv-recreativ pot prinde pește. Cele mai mari și cele mai populare dintre acestea sunt la Boldești Grădiștea, la Fulga sau la Păulești.