N. Dumitrescu

În aceste zile, la Sinaia se desfășoară Festivalul internațional de chitară clasică, organizat de Fundația Română de Chitară. Aflat la ediția a XXII-a, ca și în cazul manifestărilor precedente, scopul acestui festival este acela de a oferi reprezentanţilor tinerei școli de chitară clasică din România posibilitatea de a studia cu cei mai importanți maeștri internaționali ai momentului, de a-i asculta pe instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert, precum și de a putea face comparația cu școli de tradiție ale genului din toată lumea. Programul acestei ediții – care se va desfăşura până sâmbătă, 14 iulie – va cuprinde: Concursul internaţional ”Maeștrii”, Concursul internaţional al tinerilor chitarişti, Masterclass, recitaluri, Concertul de Gală ”Five o’clock la Castel”, Gala Laureaților. Totodată, evenimentul va include o expoziție și un curs de luterie susţinute de maestrul Constantin Dumitriu. Concursul internaţional ” Maeștrii” va avea loc în perioada 10-12 iulie. Pentru această etapă a festivalului, organizatorii nu au ținut cont de vârsta chitariștilor participanți, fiind înscriși zeci de concurenți, proba eliminatorie constând atât din lucrări din perioada Renașterii sau baroc, dar și din perioadele clasică, romantică sau modernă, condiția fiind ca piesele să fie scrise până în anul 1950. În ceea ce privește premiile acestui concurs, acestea vor consta atât în bani, cât și în facilități de promovare în lumea artistică. Astfel, cel care va câștiga premiul I va primi 700 de euro și o chitară, în valoare de 3.500 de euro, realizată special pentru acest eveniment de către maestrul lutier Constantin Dumitriu, dar și posibilitatea de a face imprimări pentru Radiodifuziunea Română și Televiziune, precum și invitația de a susține un recital la ediția de anul viitor a aceluiași festival, ce va avea loc tot la Sinaia. Premiul II va fi răsplătit cu 600 de euro și posibilitatea de a face imprimări pentru Radiodifuziunea Română și Televiziune, iar câștigătorul premiului III va primi 400 de euro și, la fel ca și ceilalți premianți, va avea parte de imprimări pentru Radio și Televiziunea din România. În ceea ce privește concursul internațional al tinerilor chitariști, care se va desfășura tot în perioada 10-12 iulie, acesta va avea loc în paralel cu competiția destinată celor mari și se va desfășura pe trei categorii de vârstă, probele urmând să fie diferite atât ca durată, cât și în ceea ce privește piesele care vor fi interpretate. Premiile acestui concurs vor consta în burse oferite la mai multe manifestări în domeniu care vor avea loc anul acesta, respectiv la Festivalul de la Târgu Mureș, Festivalul ” Eduard Pamfil” de la București și la Festivalul de Chitară de la Pleven, din Bulgaria.
Cursurile de Masterclass se vor desfășura pe toată durata festivalului și vor fi susținute de profesori de renume din țară și străinătate, respectiv : Liviu Georgescu, Atanas
Ourkouzounov, Antal Pusztai, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Mihai Cojocaru, Stan Zamfirescu, Tudor Niculescu-Mizil și Eugen Mang, toți participanții urmând să primească diplome semnate de către profesorii amintiți. Cursurile de masterclass se vor desfășura astăzi, mâine, joi și vineri la Centrul Cultural „Carmen Sylva”. După cum au mai anunțat organizatorii manifestării, în cadrul Festivalului internațional de chitară clasică vor avea loc recitaluri în fiecare zi, care se vor desfășura într-un cadrul special, în sala Cazinoului din Sinaia, la orele 19.00. Astfel, astăzi vor evolua Stan Zamfirescu & Radu Vâlcu din România, mâine – Antal Pusztai din Ungaria, iar joi va avea loc recitalul susţinut de Atanas Orkouzounov (Franța) & Mie Ogura (Japonia). Invitați speciali ai festivalului vor fi Constantin Dumitriu, Beke Istvan Ferenc, Nikolay Mihaylov. Ultimele două manifestări incluse în programul festivalului sunt Concertul de Gală ” Five o’clock la Castel”, care va avea loc vineri, la Castelul Peleș, sâmbătă fiind programată, la Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Gala laureaților.