V. Stoica
Direcția de Sănătate Publică Prahova confirmă că, pe teritoriul județului nostru, au fost raportate în acest an, până în prezent, câteva sute de cazuri de boală diareică acută (BDA). Deși atât numărul cazurilor înregistrate, câ și numărul celor care au necesitat internarea în spital au fost mai reduse decât în anul trecut, la nivel național, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, s-a constatat o creștere cu circa 10 la sută a îmbolnăvirilor de BDA. Conform reprezentanților DSP Prahova, în anul 2018, până acum au fost înregistrate 278 de cazuri, dintre care 250 cu internare, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut au fost 329 de cazuri, cu 293 internări. Dintre toate cele 278 de cazuri raportate anul acesta, doar în 44 s-a stabilit etiologia (cauza apariției bolii).
Un caz din județul Prahova, prezentat și de Institutul Național de Sănătate Publică, este cel al unei fetițe în vârstă de 4 ani și jumătate, care a fost internată cu dureri abdominale intense, vărsături, scaune diareice și izolată la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Ulterior, copilul a fost transferat la Spitalul Clinic de Copii “Marie Curie”, mai întâi la Pediatrie și, mai apoi, la Nefrologie, din cauza bolii inflamatorii intestinale și a sindromului de deshidratare severă.
Referitor la acest caz, DSP Prahova a precizat că nu s-a evidențiat în urma coproculturilor un agent patogen infecțios, neexistând posibilitatea ca să se infecteze alte persoane din anturajul fetiței respective.
Conform DSP Prahova, într-o boală diareică acută există riscul deshidratării, dar și altele, în funcție de agentul care a produs apariția bolii. De asemenea, reprezentanții instituției spun că, pentru evitarea bolilor diareice, măsurile care trebuie luate sunt: în primul rând, spălarea mâinilor cu apă și săpun înaintea contactului cu alimentele, spălarea fructelor și a legumelor înainte de a fi consumate și consumul de apă din surse sigure, verificate.
La nivel național, până la jumătatea lunii iunie, se înregistraseră 1766 de cazuri confirmate, din acest total fiind stabilită cauza apariției bolii diareice acute în mai puțin de 25% dintre îmbolnăviri.