Petre Apostol
În timp ce, în Rusia, Cupa Mondială de Fotbal a ajuns la stabilirea careului de aşi, iar pe iarba arenelor din cartierul londonez Wimbledon cel mai important turneu de tenis disputat pe iarbă se apropie de finalul primei săptămâni, în Franţa se dă startul legendarei curse de ciclism – Turul Franţei. Practic, tot ciclismul la nivel mondial se învârte în jurul acestei competiţii, care creează legende. Puţină lume ştie, însă, că şi România a avut reprezentanţi pe traseele renumite din Hexagon. Şi chiar un ploieştean a escaladat pe două roţi drumul spre Col de Tourmalet, un reper binecunoscut al Marii Bucle. E drept, se întâmpla cu mulţi ani în urmă, pe vremea când românii nu aveau dreptul de a participa în curse alături de profesionişti, astfel că participau la curse pentru amatori, denumiţi şi independenţi.
Iar în Hexagon, pentru sportivii de valoare care nu puteau participa la Turul Franţei, se organiza Tour de l’Avenir, care avea loc pe un traseu similar cu cel al Marii Bucle. Şi în anii ’60, pe vremea „echipei de aur” a ciclismului românesc, unii dintre sportivii tricolori au fost invitaţi la cursa respectivă, printre ei regăsindu-se şi ploieşteanul Constantin Ciocan, care a avut clasări chiar între primele 20 de locuri.
Sunt amintiri a ceea ce a fost odată în ciclismul românesc, a faptului că România a contat cândva pe cea mai mare scenă a acestui sport la nivel internaţional, fiind aproape de medalii şi la Jocurile Olimpice. Sunt amintiri ale unor timpuri demult trecute, dar ar trebui să reprezinte şi un reper pentru vârfurile din ciclismul românesc de acum. Important este să nu le uităm…