F.T.
„Asigurarea integrităţii fondului forestier reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, reprezentanţii inspectoratelor judeţene din ţară, împreună cu cei ai direcţiilor silvice şi ai altor structuri, cum ar fi jandarmeria, acţionând constant pentru combaterea delictelor silvice”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
În acest context, potrivit documentului de presă menţionat, în perioada 7 – 28 iunie 2018, Poliția Română a continuat acțiunile pentru protejarea fondului silvic și pentru verificarea respectării legislației de către operatorii economici din domeniu, confiscând sute de metri cubi de material lemnos şi „împărţind” amenzi ce au însumat milioane de lei.
Cu titlu exemplificativ, se aminteşte, printre altele, şi faptul că în ziua de 18 iunie a.c., ofițerii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Prahova au efectuat un control la o societate comercială din județul Argeș, care efectuează lucrările de exploatare a masei lemnoase pe picior în fondul forestier național de pe raza comunei Măneciu.
După cum am mai scris în ziarul nostru, în urma verificării, polițiștii prahoveni au constatat că respectivul agent economic nu a respectat tehnologia de exploatare a masei lemnoase, așa cum era prevăzut în autorizația de exploatare, în sensul că, de exemplu, cioatele de rășinoase nu au fost cojite, iar transportul buștenilor de la locul de recoltare până la rampa primară se făcea prin târâre prin albia unui pârâu.Ca urmare a celor constatate, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 de lei.
Dincolo de statistica aferentă perioadei 7 – 28 iunie a.c, dar cu precizarea că şi alte structuri ale MAI colaborează cu direcţiile silvice pentru prevenirea şi combaterea furtului de material lemnos, iată un exemplu mai recent.
Sâmbătă, în jurul orei 20,30, o patrulă de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean Prahova a prins, pe raza localităţii Stoeneşti, o persoană care transporta într-o autoutilitară material lemnos – respectiv cherestea de molid – dar fără a deţine documente justificative pentru acesta. În consecinţă, după cum se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova, „în speţă s-a întocmit proces-verbal de constatare a contravenţiei silvice conform Legii 171/2010, art. 19, alin.2, lit b, stabilindu-se o sancţiune în cuantum de 3.000 de lei“. În plus, materialul lemnos a fost confiscat şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Ploieşti.