N. Dumitrescu
Cea mai cunoscută staţiune de pe Valea Prahovei, Sinaia – cunoscută drept “Perla Carpaţilor” – a fost aleasă ca să întregească legăturile de prietenie dintre România şi Portugalia. Confirmarea a venit recent, odată cu vizita oficială a premierului român în Portugalia, care a participat şi la ceremonia de inaugurare a unei piațete dedicate României, în orașul Estoril, situat în Cascais, suburbie a Lisabonei. În Cascais, care celebrează anul acesta 650 de ani de la înființare, există și o școală a comunității românești. Totodată, autorităţile de la Cascais au anunţat că au început şi negocierile pentru înfrățirea cu orașul Sinaia.
Cascais și Estoril prezintă un interes deosebit pentru România, în special în anul Centenarului Marii Uniri, datorită numeroaselor personalități românești care au locuit aici: Lucian Blaga, Mircea Eliade, Elena Văcărescu sau Regele Carol al II-lea.
Estorilul, împreună cu Cascais și Sintra, formează încă din perioada interbelică renumitul Triunghi de Aur de la Oceanul Atlantic.În context, pe lângă alte oraşe din străinătate cu care Sinaia este înfrăţită, cunoscuta staţiune montană se va înfrăţi şi cu o localitate celebră pe plan internaţional, dar cu deschidere la ocean. Cascais este un oraş aflat la 30 km vest de Lisabona, cu aproximativ 35.000 de locuitori. Este o suburbie cosmopolită a capitalei Portugaliei și una dintre cele mai bogate municipalități din această țară. Fostul sat pescăresc și-a câștigat faima ca resort pentru familia regală portugheză, la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20. Este un popular centru de vacanță, atât pentru turiștii portughezi, cât şi pentru cei străini. Este localizat pe coasta Estoril (numită după localitatea cu același nume), în subregiunea numită Marea Lisabona. Este un loc de cazare ideal pentru cei care doresc să viziteze Lisabona dar vor să stea departe de aglomerația orașului. Caiscas este înconjurat de plaje celebre, multe dintre stâncile din apropierea țărmului atrăgând turiștii datorită peisajului marin pe care îl oferă, dar şi a recifurilor naturale, cum ar fi Boca del Inferno.