Nicoleta Dumitrescu
Constituirea noilor consilii locale şi judeţene, implicit alegerea viceprimarilor şi a conducerilor administraţiilor judeţene – proceduri care continuă, în momentul de faţă, inclusiv la nivelul judeţului Prahova – demonstrează, dacă mai era ceva de demonstrat, că în politică totul e posibil!
Concret, este posibil ca, în ciuda faptului că a ieşit pe locul trei sau patru la alegeri, un partid care a primit doar două mandate de consilier local să facă în aşa fel încât, anticipând cât sunt de importanţi oamenii săi, mai ales în şedinţele de plen, unde şi un singur vot în plus contează, să negocieze, la sânge, pentru a primi funcţii din eşalonul doi al unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv posturi de viceprimari şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Iar cel mai elocvent exemplu este cel al PMP – formaţiunea condusă de fostul preşedinte Traian Băsescu – acesta dându-le mână liberă membrilor săi de partid ca să negocieze cu oricine, în teritoriu, pentru a se alătura în tabăra acelora aflaţi „la putere”. Aşa se face că, imediat după confirmarea rezultatelor scrutinului din 5 iunie, cei mai curtaţi aleşi au devenit cei din partidele care au obţinut şi cele mai puţine mandate, ştiindu-se, la vot, în şedinţe, cât de fragilă poate fi majoritatea dintr-un legislativ. Mai exact, în ciuda faptului că, în ziua prezentării la urne a electoratului, cumpărarea voturilor se pedepseşte, ulterior, respectiv înainte ca aleşii să spună -la învestirea în funcţie – cu mâna pe Biblie, „jur…”, negocierea şi cumpărarea funcţiilor s-au transformat în prioritatea-priorităţilor, de cele mai multe ori încununate de succes!
Astfel, pe principiul „care pe care”, oamenii lui Băsescu au devenit, brusc, şi cei mai importanţi, alegându-se, pentru patru ani, cu funcţii de conducere în administraţia locală. Concret, în unele localităţi, PMP s-a înţeles ba cu PNL, ba cu PSD şi ALDE. Ce mai contează faptul că, în urmă cu ceva luni, liberalii, de pildă, nici nu vroiau să audă pronunţându-se numele lui Băsescu, întrebaţi cu ce partide ar prefera să facă protocoale de colaborare în legislativele locale, pentru formarea majorităţii ?! Iar cum peste câteva luni electoratul va fi chemat din nou la vot, pentru alegerile parlamentare, în disperarea partidelor de a fi cât mai puternice, la orizont se prefigurează apariţia a noi …”struţo-cămile”, cei mai avizi dovedindu-se a fi tot liberalii, care, mai nou, conform ultimelor negocieri, au pus ochii pe partidul înfiinţat de generalul Gabriel Oprea, ideea fiind ca PNL şi cu UNPR fie să fuzioneze, fie să formeze o alianţă. În aceste condiţii, mai contează ce a vrut electoratul până acum, sau că uneperiştii au fost un fel de fraţi ai social-democraţilor? Nu mai contează! Şi asta doarece, în România, se dovedeşte, încă o dată, faptul că în politică totul e posibil!