Un nou studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la King’s College London dezvăluie care este rolul pe care îl are microbiomul în prelucrarea şi distribuţia grăsimilor în organism. Noile constatări, publicate recent în jurnalul „Nature Genetics”, deschid calea dezvoltării de tratamente personalizate pentru obezitate şi alte boli cronice, informează sciencedaily.co, preluat de MedLive.
Pentru a realiza cel mai mare studiu pe această temă, oamenii de ştiinţă au analizat microbiomul fecal a 500 de perechi de gemeni pentru a descoperi modul în care intestinul reglementează procesul de digestie şi distribuţie a grăsimii în organism.
De asemenea, cercetătorii au încercat să descopere în ce măsură sunt mişcările intestinale determinate de moştenirile genetice şi de factorii de mediu.
În urma analizei probelor fecale, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice biomarkerii responsabili pentru acumularea de grăsime în jurul taliei.
Studiile de specialitate realizate anterior pe această temă arată că prezenţa grăsimii viscerale este asociată cu dezvoltarea factorilor responsabili pentru declanşarea diabetului de tip II, a bolilor cardiace şi a obezităţii.
Prin înţelegerea modului în care substanţele chimice de la nivelul microbiomului determină acumularea de grăsime în jurul taliei, cercetătorii speră să descopere bazele mecanismelor ce duc la declanşarea obezităţii.
Analiza metaboliţilor fecali arată că mai puţin de o cincime (17,9%) din procesele intestinale sunt atribuite factorilor ereditari, în timp ce 67,7% din mişcările intestinale sunt influenţate de factorii de mediu, în special de dieta alimentară adoptată de fiecare persoană.
Noile constatări sugerează că prin adoptarea unor schimbări ce ţin de factorii de mediu şi dieta alimentară, mişcările intestinale şi distribuţia grăsimii în organism pot fi influenţate pentru stoparea declanşării afecţiunilor asociate acestora.
De asemenea, studiul de faţă a iniţiat construcţia unei baze de date privind sănătatea metabolică şi mişcările intestinale, utilă pentru realizarea viitoarelor studii ce au ca scop dezvoltarea de tratamente specializate pentru a preîntâmpina obezitatea şi afecţiunile ce se declanşează pe fondul acesteia.
„Studiul de faţă reprezintă un pas în faţă în înţelegerea interacţiunii dintre dieta alimentară, modul în care sunt procesate alimentele la nivelul intestinului, modul în care este distribuită grăsimea în organism, precum şi felul în care funcţionează imunitatea şi se declanşează procesul de inflamaţie. Analizând microbiomul fecal, am reuşit să obţinem o imagine completă a sănătăţii corpului şi a proceselor complexe ce au loc la nivelul intestinului,” declară dr. Cristina Menni, autoarea principală a studiului.
„Noile constatări sugerează că putem interveni pentru a modifica mediul intestinal în aşa fel încât să combatem declanşarea obezităţii dintr-o nouă perspectivă prin intermediul dietei şi a microbilor intestinali. Spre deosebire de genele moştenite şi de riscul de a acumula grăsime în jurul taliei, microbiomul intestinal poate fi modelat prin intermediul administrării de probiotice sau a adoptării unei diete alimentare bogate în fibre,” conchide dr. Jonas Zierer, autorul principal al studiului.