V. Stoica

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au condamnat România, ieri, în unanimitate, pentru așa-numitul Centru Negru de Detenție – deținut de Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) pe teritoriul țării noastre – în deja cunoscutul scandal al funcționării închisorilor secrete americane în anumite state din Europa.
Într-o decizie formulată ieri de CEDO, în primă procedură, România a fost găsită vinovată de încălcarea mai multor drepturi ale unui cetățean de origine saudită – Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri – suspectat de americani pentru participarea la două atacuri teroriste în anii 2000, în prezent deținut de statul american în închisoarea de la Guantanamo Bay, a cărei existentă a fost prelungită, anul acesta, prin semnătura actualului președinte american Donald Trump.
Prin urmare, CEDO a recomandat României să înceapă o investigație extinsă în cazul lui Al Nashiri cât de curând posibil și, dacă va fi necesar, să îi pedepsească pe oficialii responsabili cu existența centrului de detenție al CIA pe teritoriul României.
De remarcat este că decizia CEDO mai face precizarea că România trebuie să se asigure că suspectul de terorism Al Nashiri nu va fi condamnat la moarte în Statele Unite ale Americii!
De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai punctat și faptul că România ar trebui să îi plătească lui Al Nashiri drept despăgubiri suma de 100.000 de euro.
Pe parcursul acestui proces de la CEDO, în care Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri a dat în judecată statul român, câștigând în primă instanță, suspectul de terorism nu a putut fi audiat nicio clipă, aflându-se în detenție în SUA, judecătorii CEDO bazându-se pe probe care au provenit din diferite rapoarte oficiale inclusiv ale Senatului SUA, precum și din declarații ale unor experți.
Plângerile lui Al Nashiri, în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului, se referă la trei probleme principale: rele tratamente aplicate în România, în timp ce se afla în custodia SUA; transferul ilegal din România și eșecul României în a desfășura o anchetă eficientă asupra circumstanțelor care au permis detenția, relele tratamente aplicate și transferul său de pe teritoriul românesc.
Reprezentanții statului român au negat că pe teritoriul țării noastre ar fi activat vreun centru de detenție al CIA.