Violeta Stoica

Polițiști din Prahova au participat, ieri dimineață, la mai multe percheziții efectuate pe raza județului nostru, dar și în Galați, la persoane suspectate de furt din locuințe prin escaladarea ferestrelor, precum și prin intermediul unei noi metode de înșelăciune – “Pomana”.
Dacă în primul caz poate fi vorba despre o rețea de infractori “alpiniști”, care se foloseau de neglijența victimelor, a doua rețea – a “pomanagiilor” – miza pe încrederea acestora. De altfel, Inspectoratul de Poliție Județean Prahova a atenționat recent asupra acestui nou mod de operare al unor persoane care se folosesc de o așa-zisă pomană pentru a pătrunde în locuințele victimelor pentru a le “ușura” de unele bunuri sau de sume de bani.
Opt percheziții au avut loc ieri în cele două județe, persoanele bănuite de săvârșirea infracțiunilor de furt fiind aduse la audieri, pentru continuarea cercetărilor.

3-aPrima rețea vizată, “călcată” de echipajele de polițiști din Prahova, Brașov și Galați, care au colaborat pentru efectuarea perchezițiilor și cu Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, a fost formată din mai multe persoane din municipiul Galați, bănuite de furturi din locuințe.
Potrivit reprezentanților IPJ Prahova, din cercetările efectuate s-a stabilit că, în perioada iulie 2017 – februarie 2018, persoanele în cauză ar fi comis mai multe furturi din locuințe (10), din Ploiești, prin escaladarea geamului, prejudiciul creat prin sustragerea bunurilor ridicându-se la aproximativ 80.000 de lei. Suspecții la domiciliile cărora au fost făcute ieri dimineață perchezițiile sunt bănuiți că nu acționau doar pe raza orașului Ploiești, ci și în județul Brașov, unde au avut loc infracțiuni similare.
A doua rețea vizată de perchezițiile la care au participat polițiști prahoveni și ai Direcţiei 3-bOperaţiuni Speciale a Poliţiei Române este formată din persoane bănuite de furt prin metoda “Pomana”.
Potrivit IPJ Prahova, din cercetări a rezultat că, între lunile ianuarie și mai ale acestui an, suspecții, sub pretextul că intenționează să ofere bunuri în memoria unei persoane decedate, ar fi solicitat accesul în mai multe locuințe. După ce au reușit să pătrundă înăuntru, acestea ar fi oferit și o sumă de bani cu același titlu, însă au înmânat persoanelor vătămate o bancnotă de valoare mare, solicitând un rest de bani, pentru a identifica locul unde sunt ținuți banii în locuințe.
Ulterior, spun polițiștii, ar fi creat un pretext pentru a îndepărta persoanele vătămate din încăpere, una din persoanele bănuite reușind să sustragă restul de bani, iar prin activitatea infracțională, prejudiciul a fost estimat la aproximativ 60.000 de lei.