N. Dumitrescu
Obişnuit să vadă, la faţa locului, cum îşi desfăşoară activitatea cei din agricultură, ministrul de resort, Petre Daea, a fost, acum două zile, în judeţul Prahova. Motivul – să verifice cum se derulează programul guvernamental de cultivare a roşiilor în spaţii protejate, dar şi să afle cu ce probleme se confruntă fermierii. Astfel, ministrul a mers, alături de Mita Enache, directorul Direcţiei pentru Agricultură Prahova, la Balta Doamnei, unde au fost vizitate exploatații deținute de zece producători înscriși în acest program, respectiv Andrei Ionuț, Petre Valeriu, Nicolae Marius, Lente Alis, Lente Bogdan, Dobre Frusina, Dinu Vasile, Nae Silviu Florian, Sandu Dorin și Nae Marin. Ministrul a fost încântat de ceea ce a văzut, a cântărit, din priviri, roşiile aproape coapte, vizita acestuia în solarii fiind, ca de fiecare dată la astfel de ocazii, şi imortalizată, una dintre fotografii fiind realizată alături de unul dintre fermierii din Balta Doamnei. Cu această ocazie, ministrul i-a informat pe producătorii înscriși în program de prelungirea termenului de valorificare a producției, respectiv 1-15 iunie inclusiv, decizia fiind luată în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile din perioada februarie – martie 2018, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor de tomate. Din discuțiile purtate, a reieșit faptul că fermierii sunt interesați de programul de sprijin pentru tomate în spații protejate, deoarece se asigură necesarul de roşii proaspete din producția autohtonă și în perioada de extrasezon. De asemenea, aceștia au fost încurajați să obțină produse de calitate, care să le asigure veniturile necesare pentru dezvoltarea activității desfășurate.
Din datele centralizate de Direcţia pentru Agricultură Prahova, la nivelul județului, în programul amintit s-au înscris 534 de producători. Pentru acordarea ajutorului de minimis de 3000 euro/an, cei care s-au înscris în program trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 m.p.; să obțină o producție de minimum 2 kg tomate / m.p.; să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața menționată; să fie înregistrați în Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețe cultivate cu tomate în spații protejate (solar, seră).