Nicoleta Dumitrescu
Pentru elevii din clasa a XII-a, ieri a fost ultima zi de şcoală. S-a tras linie peste o etapă care, vrând nevrând, le oferă tinerilor oportunitatea să facă pasul către majorat.
Chiar dacă şi-au luat “La revedere!” de la liceu, evenimentul fiind marcat prin banchete mai mult sau mai puţin simandicoase, elevii care au încheiat clasa a XII-a nu se pregătesc de vacanţă, ci pentru noi runde de tocit, din scoarţă-n scoarţă, manualele.
Iar primele probe de foc vor fi, peste o lună, cele de la Bac. Bac care, pentru unii, reprezintă un fel de sperietoare, iar pentru ceilalţi un fel de exerciţiu pentru a doua etapă de examen, cea pentru facultate.
În condiţiile în care Educaţia a avut parte de un lung şir de miniştri, care mai de care dorind să simplifice structura anilor de învăţământ după propriile “reţete”, e de văzut care va fi nivelul unei noi generaţii de tineri.
Nu de alta, dar se ştie că, anii trecuţi, a fost mare jelanie când s-au afişat rezultatele examenului de maturitate.
Cert este că desele reforme în domeniul învăţământului au ajuns, deja, să-şi arate efectele, care nu sunt pozitive, ba din contră. Pentru că, după ce foarte mulţi specialişti şi-au luat zborul, definitiv, peste hotare, motivul fiind că sunt plătiţi pe măsura experienţei lor, s-a văzut că, în România, s-a ajuns în situaţia în care locurile vacante nu sunt ocupate.
De ce? Cauzele sunt multiple, unele pornind chiar de la modul în care au fost gândite, din birouri, aşa-zisele reforme în învăţământ. Iar modificările au avut ca rezultat faptul că, în ziua de astăzi, în oraşe în care nu a murit chiar de tot industria, patronii nu mai au pe cine să pună la schimbul doi la strung, cu cine să strângă o piuliţă sau să bată un cui !
Marile reforme au făcut însă ca facultăţile, în mod special cele particulare, să scoată pe bandă jurişti, fără ca nici măcar aceia care s-au dus să se şcolească în acest domeniu să-şi pună problema ce vor face după absolvire.
Aşa se întâmplă însă când nimic nu se face cu cap ! Cei care s-au tot perindat pe la Ministerul Educaţiei, prinzând ideile din zbor, au considerat că vin cu idei geniale, numai că rezultatul a fost acela că generaţii la rând au fost sacrificate nu o dată, ci de mai multe ori, în contextul în care studiile juridice, de pildă, nu au avut unde şi cum să fie aplicate. Ca să nu mai spunem că au existat nenumărate situaţii în care astfel de absolvenţi, ca să nu mai stea la mâna părinţilor, când a fost vorba de bani, au fost nevoiţi şi să accepte slujbe unde studiile superioare nu erau chiar obligatorii.
Pe de altă parte, o altă cauză pentru care locurile vacante nu mai sunt ocupate este puturoşenia, vizibilă şi prelungită, prezentă la cei care au devenit veşnicii abonaţi ai statului la ajutoarele sociale. Şi asta deoarece este mult mai comod să primeşti o anumită sumă de bani, gratis, fără să produci nimic, decât să fii nevoit să te scoli dimineaţa şi să stai la serviciu opt ore sau mai multe.
Vreo speranţă că reformele, mai ales în învăţământ, se vor mai face şi cu cap ? Rămâne de văzut ! Cert este că, deja, unele personaje de pe la centru au ajuns la concluzia că e cazul să repare greşeala, introducând formula învăţământului dual. Mai trist este însă faptul că, deja, pentru că unele locuri de muncă sunt greu de acoperit în anumite domenii, patronii au recurs la împrumut de forţă de muncă de peste mări şi ţări !