Începând cu schimbările hormonale ce au loc în organism odată cu înaintarea în vârstă şi a celor ce apar pe fond de stres, există numeroase cauze ale apariţiei acneei la vârsta matură. Iată care sunt cauzele declanşării problemelor de ten după vârsta de 40 de ani, conform prevention.com, preluat de Medlive.ro
Cercetările arată că 35% dintre femeile în vârstă de 20 de ani, 26% dintre femeile în vârstă de 40 de ani şi 15% dintre cele cu vârste de peste 50 de ani suferă de acnee, cinci fiind factorii care contribuie la apariţia problemelor de ten la adulţi:
• Stresul cotidian. Experţii spun că stresul este una dintre cauzele apariţiei acneei, întrucât în perioadele de stres organismul uman eliberează mai mult cortizol, un hormon ce determina secreţia de sebum în exces, ce blochează porii şi contribuie la apariţia coşurilor. Cea mai bună metodă de tratament este, în acest caz, mişcarea fizică. Potrivit lui John Ratey, profesor de medicină în cadrul Harvard Medical School, numai două minute de activitate fizică sunt suficiente pentru a elibera dopamină şi serotonină ce pot alunga stresul şi îmbunătăţi starea de spirit.
• Dereglările hormonale. Problemele de sănătate ce apar pe fondul dezechilibrului hormonal, precum se întâmplă în cazul unui nivel ridicat de testosteron sau a sindromului ovarian polichistic, sunt factorii ce determină apariţia acneei. Aceste probleme afectează până la 10% dintre femei şi multe dintre acestea suferă ani de zile înainte să realizeze că au o problemă de sănătate.
Dacă acneea este însoţită de creşterea excesivă a părului sau de dereglările menstruale, specialiştii recomandă vizita la medicul de specialitate pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului ce acţionează asupra cauzelor apariţiei acneei.
• Menopauza, naşterea şi menstruaţia. Toate acestea sunt supuse schimbărilor hormonale ce au loc în mod natural în organism, fiind însoţite de creşterea secreţiei de sebuum, ce înfundă porii şi, în combinaţie cu bacteriile din mediu, duc la apariţia coşurilor. Atfel de schimbări hormonale apar mai frecvent în timpul perimenopauzei, dar pot avea loc în organism înaintea menstruaţiei sau după naştere. Studiile de specialitate arată că în cazul femeilor cu vârste de peste 30 de ani este mai probabil să apară acneea specifică perioadei premenstruale, prin comparaţie cu femeile mai tinere.
• Creşterea în dimensiune a porilor. Stresul, expunerea prelungită la soare şi fumatul afectează calitatea tenului, iar aceşti factori pot descompune colagenul şi structura naturală a porilor, cauzând deschiderea porilor. Porii de dimensiuni mari sunt mai predispuşi acumulării bacteriilor, ceea ce duce la înfundarea acestora şi apariţia acneei.
Pentru a restabili nivelul natural de colagen produs de organism, specialiştii recomandă utilizarea produselor cosmetice pe bază de retinol, ce reduc aspectul ridat şi micşorează porii.
• Consumul lactatelor. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard arată că femeile care consumă lapte zilnic au un risc cu 20% mai mare pentru a avea tenul acneic, prin comparaţie cu cele care consumă o porţie de lapte pe săptămână. Experţii sunt de părere că hormonii prezenţi în aceste alimente pot duce la apariţia coşurilor, întrucât multe dintre produsele lactate de pe piaţa provin de la animale ce au fost hrănite cu hormoni.