Uniunea Europeană este un partener comercial cheie pentru Balcanii de Vest, în 2017 blocul comunitar înregistrând un excedent al balanţei comerciale de nouă miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2016, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și preluate de Agerpres.
Balcanii de Vest cuprind: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Kosovo, Muntenegru şi Serbia.
Anul trecut, 22 de state membre ale UE au raportat excedent, în frunte cu Ungaria, Grecia şi Croaţia, fiecare cu un surplus de 1,1 miliarde de euro. În schimb, cel mai mare deficit a fost înregistrat de Suedia (minus 66,4 milioane de euro).
Importurile UE din Balcanii de Vest s-au dublat din 2007, de la nouă miliarde de euro la 20 de miliarde de euro în 2017. Şi exporturile au crescut, de la 18 miliarde de euro în 2007 la 29 de miliarde de euro în 2017.
În rândul statelor membre ale UE, în 2017 cei mai mari exportatori către Balcanii de Vest au fost Germania (16% din totalul exporturilor UE către Balcanii de Vest) şi Italia (14%), împreună reprezentând peste o treime din totalul exporturilor spre această regiune. Cele două sunt urmate de Slovenia (10%), Ungaria (9%) şi Croaţia (8%). Germania (23% din totalul importurilor UE din Balcanii de Vest) şi Italia (18%) sunt de asemenea principalele destinaţii ale importurilor din Balcanii de Vest. Ele sunt urmate de Slovenia (9%), Ungaria şi Croaţia (7% fiecare).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia summit-ului Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care s-a desfăşurat joi la Sofia.