Grupele de varste
Intr-o revista saptamanala sunt precizate grupele de varsta la om. Iata delimitarea si denumirea fiecarei grupe; copilaria (de la 3 la 12 ani), pubertatea (intre 12 si 18 ani), adolescenta (18-34 de ani), varsta adulta (24-50 de ani) si grupa ultima (peste 50 de ani). Exceptand ultima grupa, toate celelalte grupe de varsta, indeosebi copilaria si adolescenta (implicit cea adulta), sunt delimitate gresit.
In realitate, ele sunt delimitate dupa cum am vazut in multe dictionare romanesti si in cateva lexicoane ale limbii franceze: copilaria (de la nastere pana la 12 ani), pubertatea sau preadolescenta (de la 12 la 14 ani, pentru fete, si intre 13 si 16 ani, la baieti), adolescenta (14-16 ani, fetele, si 16-18 ani, baietii), vasta adulta (18-50 de ani, pentru ambele sexe), grupa finala (de la 50 de ani in sus).
In acelasi numar al revistei bucurestene pot fi detectate si alte exprimari gresite, pe care le vom releva si, apoi, le vom indrepta. Intai, citam o fraza din articolul „Moartea unui model” (pagina 20): „Astazi, ea blesteama ziua aceea in care fiica ei, in varsta de 14 ani, a participat la un concurs de frumusete, organizat la discoteca din sat”. Asemenea autorului textului citat sunt si alti vorbitori care spun si scriu „blesteama”, iar unii prefera forma „bleastema”. De retinut ca ambele variante – blesteama si bleastema – sunt neliterare si, implicit, nerecomandabile. Corecta pentru persoana a III-a (atat la singular cat si la plural) a timpului prezent al modului indicativ al verbului „a blestema” este numai formula „blestema”.
Iar intr-un alt articol din revista la care am facut referire, spicuind si greselile de mai sus, dam de aceasta propozitie dezvoltata: „Am invitat-o pe doamna X la o discutie despre previziunile anului 2007, legate de Romania”.
Numai ca previziunile sunt ale doamnei X, ci nu ale anului 2007, ceea ce inseamna ca formularea corecta a sintagmei cu pricina ar fi: „… previziunile pentru anul 2007…”
Mihai Stere DERDENA