Zvonurile potrivit carora mancarea din perioada studentiei nici nu poate fi comparata cu cea de acasa sunt infirmate la Ploiesti. Astfel, principiul dupa care functioneaza Cantina Universitatii “Petrol si Gaze” este: mancare “ca la mama acasa“, la preturi atractive. Cu o capacitate de 500 de locuri, cantina asigura atat servirea mesei pentru studenti, cat si organizarea, ocazional, a unor mese festive sau de protocol, inchirierea pentru diferite evenimente, insa, fara a perturba linistea studentilor. Iesita de curand dintr-un proces de reabilitare si dotare la standarde europene – inspirat dupa un model italian – cantina gazduieste, zilnic, peste 300 de studenti, care vin sa serveasca o masa calda. Servirea se face dupa modelul “impinge tava”, intr-un spatiu curat, atmosfera placuta si mancare pe masura. Astfel, dupa cum ne-a precizat Ion Stefanescu, seful Serviciului Social, “meniul pe care il oferim este variat. Avem, zilnic, mai multe feluri de ciorbe ( de legume, de fasole, de perisoare – 1,2 lei, sau de burta), dar si de feluri II (varza a la Cluj; chiftelute marinate; copanele cu pilaf etc – 3 lei), desert si cafea. Bineinteles nu avem alcool. Un pranz format dintr-o ciorba de fasole, un snitel la gratar cu garnitura, si o prajitura la desert, nu depaseste 5 lei, fapt ce ii bucura pe studenti, deoarece veniturile lor sunt mici. Tocmai de aceea, de foarte mult timp, am eliminat cartelele de masa si implicit obligativitatea lor. Sunt studenti care isi incalzesc, in fiecare zi, mancarea in camin sau altii care aleg sa manance, o data pe zi, in oras”.
De asemenea, interlocutorul nostru ne-a mai precizat ca, in prezent, cantina are o singura linie de servire si preparare, dar ca, in scurt timp, va mai fi infiintata una. Pentru utilarea bucatariei cu diferite aparate, modernizarea instalatiilor, montarea unui plafon fals si alte investitii care au fost facute s-au cheltuit aproape 500.000 de lei, proiectul de modernizare inceput anul trecut continuand pana in prezent.
Fiind situata in campus, marele avantaj pe care il ofera cantina este economia de timp, aceasta fiind deschisa, permanent, intre orele 7.00 – 21.00.
Ana-Maria Dragomir
Foto Alexandru Popescu