Dacă sunteți îngroziti de gândul de a consuma insecte, vestea este că ați făcut-o probabil deja de multe ori. Acest lucru se datorează faptului că unul dintre cei mai răspândiţi coloranți alimentari roșii – carminul – este făcut din insecte zdrobite, potrivit BBC, preluat de Hotnews.ro. Insectele utilizate pentru a face carmin sunt numite cochineal, și sunt întâlnite în America Latină unde trăiesc pe cactuși. Acum crescute în principal în Peru, milioane de insecte mici sunt recoltate în fiecare an pentru a realiza „colorarea”.
O bază a industriei alimentare globale, carminul, se adaugă la aproape orice, de la iaurturi și înghețate, până la plăcinte de fructe, băuturi răcoritoare, cupcakes și gogoși. Este, de asemenea, în industria cosmeticelor și se găsește în multe rujuri. Carminul continuă să fie utilizat pe scară largă, deoarece este un aditiv stabil, sigur și de lungă durată a cărui culoare este puțin afectată de căldură sau de lumină. Cercetătorii subliniază, de asemenea, că este un produs natural și susțin că este mult mai sănătos decât alternativele artificiale, cum ar fi coloranții alimentari făcuți din cărbune sau subprodusele petroliere.
Dar chiar și „fanii” carminului sunt de acord că ar trebui să fie mai bine etichetat și există un număr tot mai mare de alternative naturale de colorare roșie care nu provin de la insecte. Cuvântul „carmin” este posibil să nu îl vedem scris în lista ingredientelor pe un produs alimentar care îl conține. În schimb, s-ar putea găsi sub denumirea de E120, pentru a da carminului numărul Uniunii Europene de clasificare a aditivilor alimentari.