Este indicat să evităm consumul băuturilor energizante şi al cafelei după ora prânzului pentru a beneficia de odihnă pe toată durata nopţii. La fel se întâmplă şi în cazul consumului excesiv de alcool, în schimb, consumul unui pahar de vin la cină ar putea să ne relaxeze şi să inducă starea de somnolenţă.
Iată care sunt alimentele care ne pot stimula nivelul de energie şi cele care ne pot predispune la somn, conform cookinglight.com, preluat de MedLive.
• Condimentele picante. Sosul iute şi alimentele picante stimulează circulaţia sângelui, mărind temperatura corpului şi de aceea ne pot împiedica să avem un somn liniştit. Specialiştii din domeniul nutriţiei recomandă evitarea consumului de alimente ce conţin condimente picante la cină pentru a avea parte de un somn liniştit.
• Soia. Consumul de edamame şi soia sunt opţiuni sănătoase pentru masa de seară, iar mineralele ce intră în alcătuirea acestor alimente stimulează relaxarea muşchilor şi ne ajută să avem parte de odihnă pe durata nopţii.
• Avocado. Se ştie că fructele avocado sunt recomandate pentru rolul protectiv pe care îl oferă organismului în combaterea bolilor cardiovasculare. Un alt motiv pentru a opta pentru avocado este faptul că grăsimile nesaturate pe care le conţine cresc nivelul de serotonină din organism, substanţă chimică ce stimulează somnul. În plus, pentru că sunt o sursă bogată de magneziu, acestea ne pot asigura un somn liniştit pe durata nopţii.
• Hummus. Acest alimen este bogat în triptofan, substanţă chimică ce induce starea naturală de somn. Năutul este, de asemenea, bogat în acidul folic ce ajută la reglarea ritmului cicardian, iar magneziul asigura eliberarea tensiunii organismului de la nivelul ţesutului muscular.
• Ciocolată amăruie. Se ştie că o tabletă de ciocolată poate înlocui în orice moment al dimineţii o cană de cafea pentru a ne asigura nivelul necesar de energie. În schimb, ciocolata amăruie conţine serotonină şi induce relaxarea şi starea de somn.
• Vinul roşu. Vinul din struguri roşii conţine melatonină, hormonul care induce organismului dispoziţia pentru odihnă, iar acesta se regăseşte în toate alimentele ce conţin struguri. Deşi este indicat consumul unui pahar de vin la masa de seară, trebuie să fim atenţi să nu depăşim această cantitate dacă vrem să avem parte de un somn odihnitor pe parcursul nopţii.
• Merele. Se spune că un măr pe zi poate ţine medicul departe. La fel se întâmplă şi cu somnul. Merele conţin vitamine, antioxidanţi, fibre, zahăr şi fitonutrienti ce cresc nivelul de energie al organismului.
• Mentă. Ceaiul de mentă este recomandat a fi consumat pe durata zilei pentru creşterea productivităţii, a nivelului de atenţie şi alungarea somnului, motiv pentru care este indicat să evităm consumul plantei sub orice formă în cea de-a doua parte a zilei. În schimb, pentru a avea parte de un somn liniştit, putem opta pentru ceaiul de tei, sunătoare sau muşeţel.
• Rozmarinul. Mirosul de rozmarin stimulează activitatea cerebrală, creşte nivelul de energie şi induce bună dispoziţie, aşa încât îl putem folosi pentru a ne condimenta micul dejun şi a oferi organismului un plus de forţă pe parcursul zilei.
• Bananele. Bananele au un conţinut crescut de potasiu şi magneziu şi induce starea de relaxare a întregului organism. În plus, consumate după masa de seară, bananele pot induce somnolenţa, datorită conţinutului ridicat de triptofan şi vitamina B6, asociate unui somn liniştit.