F. T.
În această minivacanță de 1 Mai, peste 220 pompieri – cu aproximativ 73 de mijloace tehnice – vor asigura misiunile specifice orientate către siguranța cetățeanului, a bunurilor și a mediului. În acest context, premergător perioadei 28 aprilie – 1 Mai inclusiv, inspectorii Compartimentului Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova au derulat, în județ, acţiuni de îndrumare şi control, în vederea depistării şi înlăturării stărilor de pericol şi a potenţialelor cauze de incendiu. Au fost vizate, în special, unitățile turistice (hoteluri, vile, moteluri, pensiuni, cabane), precum și unități de alimentaţie publică (restaurante, baruri ) sau locuri de agrement – baruri, discoteci, săli de cinema și săli de spectacol.
“Pentru ca obiceiul prahovenilor de a sărbători Ziua Muncii în zonele de agrement sau lângă pădure să nu se transforme în evenimente negative ce pot avea urmări deosebit de grave asupra populaţiei sau a mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, se menționează într-un comunicat de presă al ISU Prahova, Astfel, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, prepararea hranei – adică a micilor, în special ! – să se facă numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi.
Totodată, se recomandă turiştilor amatori de drumeţii montane să respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor specifice unităţilor de cazare în scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate în zone cu vegetaţie forestieră sau în apropierea pădurilor: să nu aprindă focul în pădure sau la o distanță mai mică de 100 m de liziera pădurii; să nu fumeze decât în locuri special amenajate, iar focurile de tabără sau cele din campinguri să fie aprinse decât în locuri special amenajate, la o distanţă de siguranţă faţă de marginea pădurii; în spaţiile de cazare să nu utilizeze aparate electrice defecte sau neomologate ș.a.m.d. În afară de cei 220 de pompieri și cele 73 de autospeciale la care ne-am referit mai sus, ISU Prahova mai dă asigurări că răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat prin intermediul a 10 echipaje de pompieri SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, o ambulanţă de terapie intensivă mobilă şi o autospecială pentru transport personal şi victime multiple.
Și jandarmii prahoveni vor asigura măsuri specifice acestei perioade. Astfel, potrivit unui comunicat al IJJ Prahova, începând încă de ieri și până în ziua de 2 mai, inclusiv, efective sporite ale instituției patrulează în zonele de agrement, parcuri, pe trasee montane şi în alte locuri unde se preconizează aglomerări de persoane. Totodată, în această perioadă, la nivelul judeţului, vor fi constituite şi echipaje mobile de intervenţie, care vor acţiona în timp scurt pentru aplanarea eventualelor conflicte, pentru restabilirea ordinii publice sau pentru sprijinirea celorlalte echipe aflate în serviciu. Una peste alta, peste 360 de jandarmi vor fi dislocați „în stradă” şi vor executa serviciul atât independent, cât şi în dispozitivele de ordine poliţienești. Acestora li se adaugă 862 de jandarmi care execută misiuni de pază a obiectivelor şi conductelor de transport produse petroliere din competenţa inspectoratului. În plus, pe traseele montante si turistice de pe Valea Prahovei, Valea Teleajenului și Valea Doftanei vor fi la datorie peste 100 de jandarmi.
Se subînțelege, și poliția prahoveană va fi la datorie, cele mai multe efective de oameni ai legii fiind concentrate pe DN1 (Valea Prahovei), dar și în zonele de agrement. Numărul de polițiști care acționează, în plus față de o zi obișnuită este estimat de către IPJ Prahova la peste 200.