Violeta Stoica

Ploieștenii care vor să scape de grija achitării contravalorii ocupării locurilor în parcările publice cu plată din oraș vor avea posibilitatea să își achiziționeze abonamente sau permise de parcare, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Local Ploiești.
Tarifele de parcare la oră sau la jumătate de oră vor rămâne aceleași – 2 lei, respectiv un leu – însă neacordarea, începând din acest an, a permiselor gratuite de parcare pentru toți cei care “se descurcau” pentru obținerea lor de la SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești ar putea să conducă la atragerea de resurse financiare mai mari pentru această societate aflată în subordinea Consiliului Local Ploiești. Problema este că pe întreg teritoriul municipiului Ploiești există doar 1.652 de locuri de parcare cu plată, în timp ce numărul autoturismelor este de zeci de ori mai mare. Din anul 2013 și până în prezent, potrivit datelor oficiale, numărul locurilor din parcările cu plată ale municipiului a crescut doar cu 619 spații.

Conform proiectului care va fi discutat astăzi în cadrul ședinței consilierilor locali ploieșteni, tarifele pentru abonamentele sau pentru permisele de parcare publice cu plată vor fi diferite, în funcție de solicitantul acestora. Astfel, pentru societățile comerciale și pentru persoanele fizice autorizate, costul unui abonament pentru o singură lună va ajunge la 250 de lei / automobil, fiind însă mai convenabilă cumpărarea – dacă este nevoie de o perioadă mai lungă de parcare în locurile special amenajate ale Servicii de Gospodărire Urbană – abonamentelor trimestriale (600 de lei), semestriale (1.050 de lei) sau anuale (1.800 de lei), aceste tarife fiind valabile dacă achitarea contravalorii se va face în avans.
Instituțiile publice și persoanele fizice își vor putea cumpăra permise de parcare, ale căror costuri diferă în funcție de solicitant.
parcariPentru instituții publice, un permis de parcare lunar va costa 100 de lei, iar dacă se face plata în avans, permisele pe trimestru, pe semestru și pentru un an întreg ar fi mai avantajoase, adică ar costa 240 de lei, 420 de lei și, respectiv 720 de lei.
Diferența între contravaloarea permiselor de parcare care ar putea fi cumpărate de instituțiile publice și de către persoanele fizice nu este foarte mare, ceea ce ar putea să conducă la nemulțumiri masive venite din partea ploieștenilor care doresc să aibă loc de parcare cu plată “pe persoană fizică”. Astfel, lunar, o persoană fizică ar trebui să plătească pentru un singur loc de parcare suma de 80 de lei, iar la achiziționarea în avans a permiselor trimestriale, semestriale sau anuale ar beneficia de unele reduceri, adică 192 de lei pe trimestru, 336 de lei pe semestru și 576 de lei pe an, toate aceste valori fiind valabile pentru un singur autoturism.
Pe de altă parte, în afara acestor posibilități de achiziționare a permiselor sau a abonamentelor de parcare, SGU ar putea să închirieze spații cu destinația de parcare aflate în concesiunea sa către persoanele juridice a căror activitate presupune rezervarea unui loc de parcare, cum ar fi unitățile medicale sau băncile. În aceste situații – se arată în proiectul hotărârii consilierilor locali – se vor putea încheia convenții de folosință cu solicitanții locurilor de parcare și va fi perceput un tarif de 1,5 lei/ oră/ loc de parcare, respectivele locuri de parcare urmând să fie marcate și semnalizate corespunzător de către SGU Ploiești.

• Riveranii beneficiază de gratuitate pentru parcările cu plată

Facilități sau gratuități, vor avea, la ocuparea unui loc în parcările cu plată administrate de SGU, fundațiile și asociațiile cu activitate umanitară, care asigură transporturi în interesul persoanelor asistate, persoanele fizice cu domiciliul stabil în zona riverană unei parcări de utilitate publică cu plată și care dețin autoturisme înmatriculate la adresa respectivă, în acest caz eliberându-se de către SGU un permis de parcare riveran și fiind achitată de către solicitant doar contravaloarea emiterii permisului respectiv. Mai beneficiază de gratuitate și persoanele cu domiciliul în Ploiești care au certificat de încadrare în grad de handicap, precum și persoanele persecutate politic.