Consiliul de Securitate al Turciei a transmis, marţi, Parlamentului o moţiune pentru extinderea stării de urgenţă instituită după tentativa de lovitură de stat din 2016, a anunţat Bekir Bozdag, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Ankara, relatează site-ul agenţiei Anadolu, potrivit Mediafax. Turcia a instituit starea de urgenţă după puciul din vara anului 2016, aceasta fiind extinsă de şase ori până în prezent.
Bozdag a precizat că extinderea stării de urgenţă vizează eliminarea grupărilor teroriste şi extremiste de pe teritoriul Turciei şi că nu va avea efecte asupra cetăţenilor paşnici. Extinderea stării de urgenţă va intra în vigoare astăzi, imediat după aprobarea dată de Parlament. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă după tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016, în urma căreia 250 de persoane au murit şi alte 2.200 au fost rănite.
Peste 150.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnalişti şi angajaţi din administraţia centrală. În plus, peste 150.000 de profesori, funcţionari publici şi militari au fost demişi sau suspendaţi din funcţie. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului. Regimul de la Ankara consideră că reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, FETO, este responsabilă pentru tentativa eşuată de lovitură de stat. Preşedintele turc a declarat că Statele Unite îl protejează pe clericul musulman în vârstă de 79 de ani, care locuieşte în statul Pennsylvania din anul 1999, şi a cerut extrădarea de urgenţă a acestuia. Fethullah Gulen a respins toate acuzaţiile şi consideră că Erdogan a impus o dictatură în Turcia.