Regulamentul european privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete va intra în vigoare la nivelul Uniunii Europene în luna mai şi va avea aplicabilitate automată inclusiv în România după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, a declarat, ieri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, la evenimentul
Courier & Postal Services Forum 2018, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, actul normativ are în vedere încurajarea concurenţei prin creşterea gradului de transparenţă a preţurilor, precum şi prin stabilirea unui cadru unitar de monitorizare a evoluţiei acestei pieţe, iar obiectivul lui final îl constituie îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor de livrarea transfrontalieră, generate de comerţul electronic.
„Regulamentul acesta a fost deja adoptat de Parlament şi de Consiliul European şi va intra în vigoare încă de luna viitoare, când aşteptăm să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a precizat el.
Oficialul ANCOM a explicat că prevederile cele mai importante ale acestui Regulament vizează colectarea unor informaţii specifice privind livrările naţionale şi intracomunitare de colete şi comunicarea lor către Comisia Europeană.
Un alt proiect derulat la nivel european şi care vizează adaptarea serviciilor poştale şi de curierat la noile trenduri tehnologice se referă la actualizarea directivei europene care reglementează acest sector.
„Actuala directivă europeană privind serviciile poştale este în vigoare din 1997, iar ultima ei revizuire a avut loc acum aproape 10 ani. Sunt foarte multe elemente în realitatea prezentă a pieţei serviciilor poştale care nu au fost previzionate la redactarea cadrului european la momentul acela. Grupul nostru, al reglementatorilor, îşi va folosi şi experienţa şi expertiza pentru a le semnala Comisiei Europene. Este vorba, bineînţeles, despre impactul comerţului electronic asupra livrărilor de colete şi despre evoluţiile pe care le prefigurează convergenţa aceasta a pieţelor de servicii poştale şi de coletărie cu pieţele de comunicaţii şi transporturi, în special”, a explicat Eduard Lovin.
În viziunea oficialului ANCOM, serviciul universal poştal rămâne, în această perioadă, „aproape singura constantă, în tot contextul acesta al evoluţiilor extrem de rapide”.
Conform estimărilor, piaţa de curierat şi servicii poştale din România este estimată, în acest an, să depăşească pragul de 500 de milioane de euro.