• Accesul auto este complet blocat spre mai multe gospodării

Violeta Stoica

Blestemul alunecărilor de teren s-a abătut din nou, în acest an, asupra mai multor localități din zona de deal a județului Prahova, printre care se regăsește și comuna Telega. Reactivarea unor ruperi de maluri și apariția altora noi au început să producă probleme mari pentru mai multe familii din zona Melicești, care riscă să rămână complet izolate odată cu amplificarea fenomenului de tasare a terenurilor care au început să se scurgă, la propriu, la vale.
Greu de depășit pentru locuitorii din Melicești este însă un fapt care i-a intrigat pe mulți dintre cei care au gospodăriile dincolo de punctul Stoica de pe drumul local rupt, la propriu, în două din cauza alunecărilor de teren.
“Cum este posibil ca reparațiile făcute la acest drum de firma Rebelis Construcții să nu țină nici măcar un an? Cât timp vom rămâne izolați?”, se întreabă oamenii din Telega.
Primarul Gheorghe Ilie a declarat, pentru ziarul Prahova, că natura este aceea care dictează în zonă și că nu te poți pune cu alunecările de teren. Mai mult decât atât, edilul spune că lucrarea este în garanție și că nu a fost recepționată de către autoritatea locală. “Reprezentanții firmei respective (n.n. – Rebelis Construcții) au respectat caietul de sarcini, dar drumul a luat-o la vale din cauza unor infiltrații de apă care au produs alunecarea terenului pe o suprafață de câteva hectare. În septembrie-octombrie anul trecut au fost încheiate lucrările de consolidare a drumului, pentru că vorbim doar despre consolidarea drumului și nu a alunecării de teren pe care se află această cale de acces. A fost o lucrare 5-bcomplexă pentru care am efectuat și studii geotehnice. Societatea de construcții Rebelis a început să facă niște lucrări de drenare a apei din zona respectivă și să vedem ce se poate face mai departe, pentru că au apărut alte două alunecări de teren care amenință zona”, afirmă primarul Gheorghe Ilie.
Drumul local care s-a rupt recent și care a blocat din nou accesul cu orice mijloc de transport către aproximativ 20 de persoane – majoritatea în vârstă – care locuiesc dincolo de alunecarea de teren, a fost “consolidat” cu minipiloți forați anul trecut pe o lungime de 113 metri, contractul încheiat de către Primăria Telega cu societatea de construcții (cu sediul în aceeași comună) fiind în valoare de 609.591 lei fără TVA, conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Deși primarul comunei Telega a ținut să precizeze că lucrarea respectivă viza doar consolidarea drumului, în memoriul tehnic elaborat de proiectant se vorbește despre “refacerea versantului Melicești punct Stoica”, ceea ce includea, pe lângă repararea structurii rutiere pe o lungime de 113 metri, și alte „lucrări de consolidare a zonelor cu teren alunecător”.