N.D.

Ca să treacă mai uşor peste drama pierderii în mod tragic a unuia dintre membri, în accidentul din Cehia, familiile celor cinci români decedaţi în explozia produsă în data de 22 martie la uzina din Kralupy nad Vltavou – doi dintre aceştia fiind din Prahova – vor primi un ajutor financiar de urgență din partea statului. Astfel, şi familiile celor doi prahoveni – Ion Pandele (47 de ani) din Tinosu și Iulian Mihăilescu (31 de ani) din Ploiești – care au decedat în accidentul amintit, vor primi fiecare câte un ajutor financiar în valoare de 45.000 de lei. Decizia a fost luată în şedinţa de Guvern de joi, când s-a decis acordarea, în total, a sumei de 225.000 de lei rudelor celor cinci cetățeni români care au decedat ca urmare a tragicului incident. După cum am aflat ieri, rudele lui Ion Pandele, din satul Pisculeşti, din comuna Tinosu, se pregătesc de înmormântarea bărbatului care a avut parte de un destin atât de tragic departe de casă. Încă nu se ştie când anume ar urma să fie adus în ţară corpul neînsufleţit al bărbatului, dar în satul natal s-au făcut deja demersurile pentru pregătirea locului de veci, în cimitirul din satul Tinosu.
Reamintim faptul că două familii din Prahova, din Ploieşti şi Tinosu, aşteaptă să își poată înmormânta rudele decedate în urma exploziei unui rezervor de pe o platformă petrochimică din Cehia. Dintre cele șase victime ale celui mai grav accident industrial produs în Cehia în ultimele câteva decenii, cinci sunt români. Tragicul eveniment din data de 22 martie a avut loc la o uzină petrochimică aflată la aproximativ 50 de km de Praga. Muncitorii, printre care se aflau și cei din România, fuseseră angajați să curețe un rezervor. În timp ce lucrau, bazinul a explodat, iar șase dintre aceștia nu au mai avut nicio șansă. Dintre cei cinci români care au pierit în explozia de la uzina din Cheia, doi sunt din Prahova, confirmarea venind la o zi după cumplitul accident, când și familiile acestora au fost anunțate, în mod oficial, de decesul lor. Ion Pandele era lăcătuș şi lucra de mulți ani în Cehia. Era căsătorit și avea o fată. De altfel, după cum am aflat, soţia şi fiica s-au numărat printre rudele victimelor care s-au deplasat în Cehia. La două zile după accident, respectiv pe
24 martie, şi ministrul Ministerului pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a fost prezentă la Praga pentru a discuta cu reprezentanții firmei la care lucrau cei cinci români, victime ale exploziei de la uzina chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou.