Doamna de Fier si-a dezvelit propria statuie
Doamna de Fier si-a dezvelit propria statuie, realizata in bronz, in pofida numeroaselor proteste ale celor care sustin ca numai premierii care nu mai sunt in viata au dreptul la o statuie in sediul Parlamentului. Monumentul dedicat baronesei Margaret Thatcher, inalt de 2,24 metri, a fost plasat in Palatul Westminster si o infatiseaza pe Doamna de Fier intr-una dintre ipostazele care au facut-o celebra: autoritara, cu bratul drept intins inainte, in timpul unui discurs rostit in Camera Comunelor. „Mi-ar fi placut sa fie de fier, dar merge si bronzul, macar nu va rugini. Si sper ca, de data aceasta, sa nu ii cada capul”, a declarat cu autoironie baroneasa, care astfel s-a referit la statuia din marmura care i-a fost dedicata si plasata in centrul Londrei, decapitata de un vandal. La 81 de ani, Doamna de Fier a aparut in public cu un aer optimist, imbracata intr-o rochie pe care a purtat-o in 2001, cand a aniversat 50 de ani de casatorie.
Copiii hraniti la san – mai destepti
Copiii hraniti la san au mai multe sanse sa evolueze social, fata de cei care au fost hraniti cu lapte praf, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bristol. Dr. Richard M. Martin a descoperit ca persoanele care au fost in copilarie hranite la san au cu 41% mai multe sanse sa evolueze social. De asemenea, cercetatorii au aratat ca alaptarea la san ii face pe viitorii adulti mai inteligenti si le reduce riscul de afectiuni psihice.
Cercetatorii au testat ipoteza ca alaptarea la san ar putea avea ca efect ascensiunea sociala, asupra unui lot de 1.414 persoane, barbati si femei, care au participat la un studiu inceput inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, referitor la dieta si sanatate, persoane care au fost monitorizate pana la 60 de ani, ulterior. „Relevanta acestui studiu consta in faptul ca intareste ideea potrivit careia felul in care sunt hraniti copiii poate afecta pe termen lung, mobilitatea sociala ca adult, dar si cresterea, sanatatea sau IQ-ul”, au spus cercetatorii.
76 la suta dintre romani se duc la eurovot
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a realizat, in perioada decembrie 2006-ianuarie 2007, un sondaj de opinie cu privire la felul in care se reflecta in constiinta cetatenilor romani aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit acestui sondaj, majoritatea populatiei (74 la suta) vede un lucru pozitiv in aderare. Chiar daca cei mai multi repondenti (52 la suta) au declarat ca nu erau informati ca Romania trebuie sa desfasoare pana la sfarsitul anului 2007 alegeri pentru Parlamentul European, 76 la suta din cei chestionati si-au exprimat dorinta de a se prezenta la vot, considerand ca prezenta parlamentarilor romani in forurile decizionale ale UE va avea ca rezultat o crestere a nivelului de trai.
“Martisor pentru Monica”
Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Freedom House si Grupul Ofensive sunt initiatorii unui miting de sustinere pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei. Acesta va purta titulatura „Martisor pentru Monica” si va avea loc pe 27 februarie, timp de doua ore, in fata Teatrului National Bucuresti.
Gloantele din cauciuc, interzise
Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, a cerut interzicerea gloantelor din cauciuc in timpul manifestatiilor de strada. Masura a fost recomandata Guvernului din Ungaria, dupa esecurile din toamna anului trecut. Politia ungara a fost acuzata ca a tras asupra manifestantilor pe data de 23 octombrie 2006. Inainte de ceremoniile de comemorare a Revolutiei din 1956, se pare ca politistii au lansat un atac cu gloante din cauciuc asupra manifestantilor, desi acestia erau cat se poate de pasnici. In acea zi, aproximativ 170 de persoane au fost ranite. Acum, avand lectia invatata, Frattini a solicitat tuturor statelor din Uniunea Europena sa ia masuri pentru a face o diferenta intre demonstrantii pasnici si cei violenti. Recomandarea oficialului european este binevenita avand in vedere ca autoritatile ungare se tem din nou de izbucnirea unor noi violente. Pe 15 martie vor avea loc demonstratii antiguvernamentale organizate de opozitia ungara, un prilej extrem de bun pentru noi manifestatii. De asemenea, si in Kosovo gloantele din cauciuc au facut victime. Doi albanezi au fost ucisi pe data de 10 februarie in timpul unor manifestatii.