O expediţie din punct de vedere ştiinţific va urma un traseu de 20.000 de kilometri pe recent deschisa şosea trans-siberiană din Rusia şi ce are ca obiectiv principal analiza efectului schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale va fi organizată, în vara acestui an, de specialişti ai Centrul de Cercetări Biologice (CCB) Jibou şi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, potrivit Agerpres.
Potrivit directorului CCB Jibou, Cosmin Sicora, expediţia este prima din România cu această temă de cercetare, proiectul fiind unul de interes nu doar la nivel naţional, ci chiar global.
Acesta a precizat că vor fi făcute studii privind insectele, vor fi colectate probe pentru diferite tipuri de ciuperci, se vor face măsurători de fiziologie vegetală şi se vor extrage din copaci carote, pentru a vedea modificările climatice prin influenţa lor asupra inelelor anuale de creştere. Din echipă va face parte şi un geograf, care va oferi informaţii despre zonele prin care se trece.
Directorul CCB Jibou a adăugat că scopurile expediţiei sunt analiza efectului schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, cu accent asupra unor specii de plante şi cianobacterii de referinţă; evaluarea stării de conservare a habitatelor, ca punct de referinţă, având în vedere creşterea impactului antropic cauzat de deschiderea traficului şi studii antropologice asupra populaţiilor din zonele traversate, cu accent pe informaţiile etnobotanice, respectiv folosirea plantelor în medicina tradiţională şi în viaţa de zi cu zi.
Costurile totale ale expediţiei sunt estimate la 20.000 de euro, „aventura” trans-siberiană urmând a se derula pe parcursul unei luni de zile, în perioada iunie-iulie. Parte din costurile expediţiei vor fi suportate de cele două instituţii partenere, însă organizatorii caută actualmente şi sponsori care ar putea sprijini financiar sau cu diferite echipamente acest proiect.