Locuinţele românilor sunt vechi şi au nevoie de modernizări şi reabilitări, iar suprafaţa locuibilă este cea mai mică din Uniunea Europeană, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank România, citat de Hotnews, în cadrul unei conferinţe a Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România. Doar una din cinci locuinţe este construită după 1990, iar suprafaţa medie locuibilă a unui spaţiu rezidenţial din România nu depăşeşte 41 mp, de peste două ori mai mică comparativ cu media din UE – 90,1 mp, conform datelor prezentate de Dumitru. 96% dintre români îşi deţin locuinţele în proprietate, media europeană fiind în jur de 69,5%, iar în Germania este puţin peste 50%, fiind cea mai redusă din UE, a explicat Dumitru. „Practic, noi românii suntem proprietari ce-i drept, dar deţinem o bojdeucă mică, adică o locuinţă veche şi cu o suprafaţă foarte mică”, a mai spus Dumitru.
Din păcate, procesul de înlocuire a fondului de locuinţe cu unele având confort şi specificaţii tehnice ridicate este unul lent, influenţat de dinamica condiţiilor economice, raportul dintre locuinţele terminate şi fondul de locuinţe fiind de 0,5%. În perioada de dinaintea crizei, ratele de înlocuire se dublaseră, dar apoi această dinamică a frânat puternic.
Pe lângă faptul că avem locuinţe vechi şi mici, acestea mai sunt şi supraaglomerate. Practic, jumătate dintre romani -circa 50%- trăiesc în locuinţe supraaglomerate iar modernizarea lor rămâne principala modalitate de îmbunătăţire a confortului, a afirmat economistul-șef al Raiffeisen Bank. Datele prezentate mai arată că România înregistrează cel mai scăzut nivel al creditelor ipotecare din Uniunea Europeană, cu o pondere de 7,9% în PIB, fondul de locuinţe finanţat prin credit ipotecar este de 0,9%, în timp ce media europeană este de 40,1%.