Direcţia de Sănătate Publică a confirmat, însă, mii de cazuri de infecţii respiratorii

Violeta Stoica

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a făcut publice ieri date îngrijorătoare referitoare la evoluția cazurilor de gripă și de infecții respiratorii (acute și severe) înregistrate în ultima săptămână la nivel național. 16 români cu afecțiuni preexistente, nevaccinați antigripal, au murit până acum, opt dintre cazuri fiind înregistrate în ultimele 10 zile, potrivit sursei menționate.
Județul Prahova nu se află în rândul celor în care au apărut cazuri de gripă în acest sezon, însă, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, au apărut în ultima săptămână mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, care se adaugă altor 800 de cazuri de pneumonii, numărul acestora fiind în creștere în ultima perioadă la nivelul județului.

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Prahova, numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și al pneumoniilor este în creștere la nivel județean, în ultima săptămână fiind înregistrate 800 de cazuri de pneumonii și 4620 de cazuri de infecții acute respiratorii. Cu toate că este îngrijorător și numărul în creștere al cazurilor de infecții respiratorii acute și al pneumoniilor, conform datelor oficiale, în Prahova nu au fost înregistrate de la începutul sezonului și până pe data de 6 februarie cazuri de gripă.
Nu același lucru se poate spune, însă, despre răspândirea virusului gripal la nivel național, dintre cele 300 de cazuri cu diferite tulpini 115 fiind în Capitală. Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe și până pe 4 februarie, la nivel național au fost confirmate în laborator 300 cazuri de gripă: 77 cazuri tip A -subtip H1, 10 cazuri tip A – subtip H3, 39 cazuri tip A – nesubtipat și alte 172 de cazuri tip B.
Tot la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii a fost de 108.240, cu 12.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă a sezonului trecut, când au fost 96.424 de cazuri.

Vaccinarea antigripală, pentru prevenirea îmbolnăvirii

Direcția de Sănătate Publică Prahova atrage atenția asupra faptului că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Însă, potrivit specialiștilor, 3-aspre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații, putându-se ajunge chiar și la deces. Riscurile sunt cu atât mai mari la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice (cum ar fi diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate), la copii cu vârste fragede și la femei gravide.
Vaccinarea, spun reprezentanții DSP Prahova, este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă, recomandându-se tuturor celor care fac parte din categoriile cu risc crescut menționate anterior să solicite vaccinul gratuit.
“Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii februarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până în primăvară”, spun cei de la DSP Prahova.
Conform aceleiași surse, județul Prahova a primit 43.959 de doze de vaccinuri împotriva gripei pentru sezonul 2017/2018, până acum vaccinându-se circa 37.600 de persoane, însă pacienții care solicită vaccinarea se vor putea prezenta în continuare la medicii de familie din județ, unde mai există alte circa 6.371 de doze.
Dozele sunt destinate în principal persoanelor cu vârste cuprinse între 6 luni și 64 de ani care au afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronșic sau persoane infectate cu virusul HIV. Alte categorii care au prioritate sunt gravidele, personalul medical, persoanele rezidente din instituțiile de ocrotire socială și persoanele peste 65 de ani.

Alte metode la îndemână pentru a evita îmbolnăvirea

Deoarece gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș recomandă să se respecte reguli de igienă și de comportament la îndemâna tuturor: nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului, batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.); persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.