Petre Apostol

După ce luna trecută, chiar la începutul noului an, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti s-au desfăşurat grupele din care a făcut parte România în preliminariile Campionatelor Europene de volei, feminin şi masculin, la cadeţi, arena ploieşteană va găzdui alte două turnee, dar la categoria juniori. Astfel, echipele naţionale de juniori (U20 la masculin şi U19 la feminin) ale României vor încerca să se califice la turneul final al competiţiei continentale pe parchetul sălii ploieştene, în perioada 26-29 aprilie.
La masculin, echipa României – din care face parte şi un jucător al celor de la Tricolorul LMV Ploieşti, Ovidiu Darlaczi – a fost repartizată în grupa A, urmând să găzduiască la Ploieşti formaţiile Germaniei, Austriei şi Suediei. În runda a doua preliminară sunt 31 de echipe, împărţite în cinci grupe a câte patru formaţii, respectiv trei grupe a câte trei formaţii.
Câştigătoarele tuturor celor opt grupe se vor califica direct la turneul final, programat între 14 şi 22 iulie, în Belgia şi Olanda (ţări ale căror echipe sunt direct calificate), în vreme ce ocupantele poziţiilor secunde vor mai evolua într-o rundă preliminară, care va avea loc între 28 iunie şi 1 iulie, pentru a stabili ultimele două calificate.

Celelalte grupe ale fazei preliminare au următoarea componenţă:
Grupa A (se desfăşoară în Italia): Bulgaria, Italia, Spania, Elveţia.
Grupa B (se desfăşoară în Rusia): Estonia, Ungaria, Israel, Rusia.
Grupa C (se desfăşoară în Cehia): Cehia, Danemarca, Finlanda.
Grupa D (se desfăşoară în Muntenegru): Franţa, Letonia, Muntenegru, Slovenia.
Grupa F (se desfăşoară în Serbia): Norvegia, Portugalia, Serbia.
Grupa G (se desfăşoară în Slovacia): Grecia, Slovacia, Turcia.
Grupa H (se desfăşoară în Ucraina): Belarus,
Croaţia, Polonia, Ucraina.

În privinţa competiţiei feminine, echipa naţională a României a fost repartizată în grupa F din runda a doua preliminară, urmând să se confrunte, pe parchetul Sălii „Olimpia”, cu reprezentativele din Belarus, Belgia şi Franţa, prima dintre ele avansând în această fază din prima rundă preliminară. În cea de-a doua rundă preliminară participă 28 de echipe, împărţite în şapte grupe a câte patru formaţii fiecare.
La fel ca la masculin, câştigătoarele grupelor vor obţine calificarea directă la turneul final al competiţiei continentale, organizată de Albania (echipa ţării gazdă fiind calificată din oficiu), în perioada 1-9 septembrie. Ocupantele poziţiilor secunde se vor lupta, apoi, în runda a treia preliminară, care va avea loc între 28 iunie şi 1 iulie, pentru ultimele patru locuri rămase disponibile la turneul final.
De menţionat că echipa de junioare a României a mai fost prezentă şi anul trecut în Sala „Olimpia”, când a evoluat în preliminariile europene ale Campionatului Mondial, ratând, însă, calificarea.

Celelalte grupe din runda a doua preliminară a Campionatului European sunt alcătuite astfel:
Grupa A (se desfăşoară în Serbia): Danemarca, Ungaria, Serbia, Olanda.
Grupa B (se desfăşoară în Rusia): Finlanda, Rusia, Slovenia, Ucraina.
Grupa C (se desfăşoară în Italia): Austria, Cehia, Italia, Norvegia.
Grupa D (se desfăşoară în Grecia): Bulgaria, Estonia, Grecia, Elveţia.
Grupa E (se desfăşoară în Slovacia): Croaţia, Slovacia, Spania, Turcia.
Grupa G (se desfăşoară în Germania): Germania, Letonia, Polonia, Portugalia.