Datele oficiale spun că 20% dintre bolnavi fuseseră vaccinaţi!
V. Stoica
Situația cazurilor confirmate de rujeolă se modifică și la nivelul județului Prahova – ca și la nivel național – de la o zi la alta. Potrivit datelor furnizate luni după-amiază de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova, îmbolnăvirile cu pojar înregistrate în județ au atins 101 persoane, de diferite vârste și din aproape toate zonele Prahovei. Conform informațiilor primite de la DSP Prahova, bolnavii confirmați au fost din următoarele categorii de vârstă: 15 cazuri de copii cu vârsta mai mică de un an, 35 de cazuri de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, 19 – la copii între 5 și 9 ani, 13 – la copii între 10 și 14 ani și alte 19 cazuri la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 45 de ani.
Cazurile înregistrate provin din localitățile Ploiești, Vălenii de Munte, Râfov, Plopeni Sat (Dumbrăvești), Sângeru, Filipeștii de Târg, Pleașa, Bucov, Târgșoru Vechi, Izvoarele, Șoimari, Blejoi, Bărcănești, Tătărăi, Făget, Cocorăștii Mislii.
Practic, din distribuția pe hartă a cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu pojar rezultă că – până luni, 5 februarie, cel puțin – singura zonă ocolită de virusul rujeolei este nordul județului Prahova.
Din situația transmisă la solicitarea ziarului Prahova, referitor la numărul persoanelor vaccinate care s-au îmbolnăvit de rujeolă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au precizat că aproximativ 20% dintre cazurile înregistrate se încadrează în această categorie.
Conform aceleiași surse, ultima anchetă de acoperire vaccinală – realizată în luna septembrie, conform metodologiei, rata de vacinare la vaccinul ROR era de 83% pentru copiii de 12 luni și de 90% pentru copiii de 24 de luni, însă la finalul anului trecut se înregistrau 5.900 de copii restanțieri.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică recomandă părinților să se prezinte la medicul de familie cu copiii, în vederea vaccinării, imunizarea fiind singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă, astfel între 9 și 12 luni – o doză suplimentară în epidemie, la 12 luni – prima doză și la 5 ani – a doua doză.