O acadea conţine până la 8 linguriţe de zahăr, arată studiul privind impactul consumului de acadele asupra sănătăţii copiilor, efectuat de experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC), care au studiat 32 tipuri de acadele. Conform specialiştilor, acadelele pot perturba activitatea şi atenţia copiilor!
Studiul APC – prezentat de acasă.ro- trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătăţii acestora.
La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de acadele analizate variază între 12 şi 14 linguriţe de zahăr per 100 grame produs, adică între 71 de grame zahăr şi 85 de grame zahăr per 100 grame produs. Conţinutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explica şi valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 320 kcal şi 380 kcal. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulţi şi copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Consecinţe negative
l Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză şi au dinţii stricaţi de timpuriu. Studiile arată ca zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele şi dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariţia cariilor.
l Obezitatea. Cea mai răspândită afecţiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deşi zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creşterea apetitului, mărirea ţesutului adipos şi apariţia celulitei. în Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.
l Diabetul. Consumul de zahăr şi de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoza, începe să nu mai funcţioneze la parametri normali. Aşa apare diabetul. Acesta generează complicaţii grave în organism.
Afecţiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza şi probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunităţii, cancer, în special cel de colon, gastrita, colita de fermentaţie, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influenţează procesele de creştere, ducând la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinţei, predispunere la violenţă, scăderea capacităţii de concentrare etc.).
În afară de zahăr, specialiştii APC au mai descoperit că în 95% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora.
“Acadelele nu au ce căuta în alimentaţia copiilor noştri deoarece sunt nocive şi lipsite de nutrienţi, dar şi bogate în calorii goale. O acadea este un amestec de E-uri precum E120 (carmin) care poate produce urticarie şi alergii sau E171 (dioxidul de titan) care este absorbit de organism şi poate fi găsit în sânge şi la nivelul ficatului, splinei şi plămânilor aşa cum au demonstrat studiile efectuate pe rozătoare. În alte studii realizate au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinichilor şi sistemului cardiovascular, creşteri ale dimensiunii rinichilor, ficatului şi splinei. E133 (albastru briliant) este un colorant sintetic obţinut din produse petroliere şi este, în general, folosit împreună cu alţi coloranţi pentru a obţine culoarea dorită de procesator. Într-un studiu în care a fost folosit împreună cu alţi trei coloranţi s-a observat că amestecul a afectat ficatul, rinichii şi tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine şi transaminaze din sânge şi a scăzut nivelul de hemoglobină şi globule roşii. Albastru briliant poate produce şi reacţii alergice în cazul persoanelor astmatice şi este considerat, de mulţi oameni de ştiinţă, ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit în combinaţie cu alţi coloranţi. Pe lângă aceste aspecte, o parte dintre E-uri alterează flora microbiană şi imunitatea consumatorului. O acadea conţine, pe lângă numeroşi E-uri, 96g zahăr pe 100g produs, adică o acadea de 12g conţine circa 10g de zahăr. În alimentaţia sănătoasă, carbohidraţii rafinaţi nu trebuie să depăşească 10% din totalul caloriilor zilnice, ceea ce înseamnă că la un copil de 4 ani cu un necesar caloric zilnic de 1300, aproximativ 130 calorii (10g de zahăr = 40 kcal), însă vorbim doar de zahărul dintr-o acadea. În concluzie, acadeaua este un produs lipsit de nutrienţi şi bogat în calorii goale. Evitaţi să daţi copiilor dvs. astfel de produse”, recomandă Marie Vrânceanu, nutriţionist specializat în nutrigenomică.