Ziua internaţională a vămilor este celebrată anual, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization – WCO), la 26 ianuarie, dată la care a avut loc, în anul 1953, sesiunea inaugurală a Consiliului de Cooperare Vamală. Ziua internaţională a vămilor este marcată începând din anul 1983.
Organizaţia Mondială a Vămilor a dedicat anul 2018 securităţii mediului de afaceri, sub sloganul ”Un mediu de afaceri sigur pentru dezvoltarea economică”, potrivit site-ului www.wcoomd.org.
Organizaţia Mondială a Vămilor, înfiinţată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este de a spori eficacitatea şi eficienţa administraţiilor vamale. La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizaţia Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziţia către o instituţie interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizaţiei Mondiale a Vămilor adoptă Convenţia internaţională revizuită privind simplificarea şi armonizarea regimurilor vamale (Convenţia de la Kyoto revizuită), iar în 2003 – Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.
Organizaţia Mondială a Vămilor are în prezent 182 de membri, responsabili pentru gestionarea a peste 98% din comerţul mondial. Cei 182 de membri ai organizaţiei sunt împărţiţi în şase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală şi Caraibe; Europa; Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu; Africa Centrală şi Africa de Vest; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud şi de Sud-Est, Australia şi insulele din Pacific; Africa de Sud şi de Est.
România a aderat la Organizaţia Mondială a Vămilor în 1969, devenind, datorită poziţiei strategice, un important membru al organizaţiei.