Alte câteva zeci de femei – diagnosticate drept cazuri noi
A. M.
În Prahova, zeci de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și alte câteva zeci de femei pierd lupta cu această boală. În primele nouă luni ale anului trecut, la nivelul întregului județ au fost depistate 77 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar în 2016 au fost înregistrate 98 de noi cazuri, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova. Anul trecut au fost înregistrate 64 de decese în județ din cauza acestei maladii, iar în anul 2016 – 39 de femei au murit din aceeași cauză. Pacientele nu au niciun simptom în primele faze ale bolii, de aceea medicii recomandă controale medicale periodice pentru depistarea ei.
Prin testul Babeș-Papanicolau, ce se efectuează în cabinetele de ginecologie, cancerul de col uterin poate fi depistat chiar și în stadii incipiente. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Prahova, în anul 2017, în cadrul programului național de sănătate publică de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin screening, au fost efectuate în județul nostru 348 de teste Babeș-Papanicolau, dintre care 314 au fost teste negative și 34 – pozitive, iar în 2016 au fost înregistrate 669 de teste negative și 55 de teste pozitive.
Testul este recomandat femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani care au calitatea de asigurat și celor cu domiciliul în România și care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse și îndeplinesc următoarele condiții: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Nu sunt eligibile femeile care: prezintă absența congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, au diagnostic stabilit de cancer de col uterin, au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.
Printre factorii de risc ai acestui tip de cancer se numără: infecţia cu virusul Papilloma uman (HPV), fumatul, istoricul familial ( existența unor rude de sânge care au avut aceeași boală), infecția cu Chlamydia, infecția cu virusul HIV, comportamentul sexual (existența mai multor parteneri, debutul vieții sexuale la vârste fragede). O metodă eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea anti HPV destinată fetelor cu vârste între 11 și 14 ani. Potrivit Societății Române de Microbiologie, vaccinul anti-HPV poate preveni până la 90% dintre cazurile de infecţii cu virusul Papiloma Uman şi cancer de col uterin. În România, vaccinarea se efectuează gratuit de către medicii de familie, la solicitarea părinților fetelor care se încadrează în această grupă de vârstă. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România, după cancerul mamar, colorectal și pulmonar și prima în rândul femeilor cu vârste între 15 și 44 de ani. Specialiștii susțin că o cauză a acestei situații o reprezintă lipsa de informare cu privire la modalitățile de prevenire a bolii. Chiar în această perioadă se desfășoară săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în cadrul căreia au loc acțiuni de informare asupra metodelor de prevenţie împotriva acestei boli. Anual, la nivel european, 60.000 de femei primesc acest diagnostic, iar 30.000 de femei mor din această cauză. România își menține ratele înalte de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin.
Anual, conform unor date naționale din 2017, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această cumplită boală, care reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer (după cel mamar, colorectal și pulmonar) dar, cu atât mai tragic, prima în rândul femeilor tinere, cu vârste între 15 și 44 de ani.