Pe lângă carenţa de vitamina D, care apare în organism pe perioada sezonului rece, cercetătorii de la Universitatea Alberta, Canada, au observat un alt efect negativ al reducerii timpului de expunere la lumină şi căldura soarelui. Celulele organismului înmagazinează mai multe grăsimi pe perioada iernii, ceea ce ar putea explica creşterea în greutate specifică acestei perioade. Constatările ridică noi întrebări cu privire la apariţia afecţiunilor sezonale, atât pe plan fiziologic, cât şi pe plan psihologic, informează folio.ca, preluat de MedLife.ro. „Când razele solare pătrund în piele, ajung la nivelul stratului adipos, lipidele se topesc şi sunt eliminate. Asta face ca expunerea la lumina naturală a soarelui să stopeze procesul de stocare a grăsimilor în organism,” declară Peter Light, autorul principal al studiului, profesor de farmacologie şi director al Institutului de Diabet Zaharat din cadrul Universităţii din Alberta. „Studiul ne ajută să înţelegem de ce expunerea insuficientă la lumina naturală a soarelui – specifică climatului nordic – contribuie la acumularea grăsimilor în organism, un proces responsabil pentru creşterea în greutate,” declară Charles A. Catedra Allard pentru publicaţia „Diabetes Research”. „Cu toate acestea, nu se ştie care este gradul de intensitate a luminii solare şi durata necesară expunerii ce activează procesul de topire a lipidelor la nivelul celular,” arata raportul cercetătorilor, ce avertizează împotriva expunerii la soare cu scopul pierderii în greutate. Cu toate acestea, constatările deschid noi căi de explorare ştiinţifică ce ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente specializate ce utilizează razele solare pentru tratarea obezităţii şi a altor probleme de sănătate, precum diabetul zaharat de tip II.
„Se poate ca acest mecanism să contribuie la stabilirea numărului de celule grase pe care le produce organismul încă din perioada copilăriei. Există o mulţime de studii de specialitate care sugerează că generaţia actuală de copii va suferi probleme de sănătate mai grave, prin comparaţie cu părinţii lor, iar acestea probleme apar pe fondul unei expuneri reduse la lumina naturală a soarelui,” este de părere Peter Light.
Pe baza acestor descoperiri, celulele adipoase pe care le depozităm sub piele pot fi ceasul nostru biologic. Putem presupune că lumina naturală ce reglează ritmul nostru cicardian poate avea un impact similar la nivelul ţesutului adipos.
”De aceea este recomandată limitarea expunerii la lumina albastră a dispozitivelor digitale înainte de culcare – asemănătoare razelor solare – întrucât acestea ne pot da peste cap ritmul cicardian,” conform autorului principal al studiului.
Expunerea la lumina soarelui, care influenţează programul de odihnă, poate acţiona şi la nivel senzorial, stabilind nivelul de grăsime pe care organismul îl consumă în funcţie de sezon.