Violeta Stoica
Perioada de sacrificare a porcilor în gospodăriile populației a trecut, însă posibilele urmări ale infestărilor cu trichinella spiralis i-au pus pe jar pe prahovenii care au mâncat din carnea porcilor bolnavi, înainte de a primi rezultatele examenelor trichineloscopice.
Deși medicii sanitar-veterinari recomandă să nu se consume din carnea sau din produsele rezultate din carnea porcilor sacrificați în gospodărie înainte de a fi făcute analizele pentru trichinella spiralis, 11 prahoveni stau în prezent cu inimile cât un purice pentru a vedea dacă vor avea simptome de infestare cu acest parazit foarte periculos.
Conform Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova (DSVSA), numai în luna decembrie 2017, la nivelul județului Prahova au fost confirmate prin metoda digestiei artificiale– deci fără niciun dubiu – 16 cazuri de trichineloză, dintre care 13 la porci domestici și alte trei cazuri la porci mistreți.
Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, cele 13 cazuri de trichineloză confirmate prin metoda digestiei artificiale la porcul domestic au fost declarate oficial în localitățile Valea Călugărească (3 cazuri), Ariceștii Rahtivani
(1 caz), Vărbilau (1 caz), Puchenii Mari (2 cazuri), Tinosu (1 caz), Scorțeni (2 cazuri), Rîfov (1 caz), Bărcănești (1 caz), Șirna (1 caz) iar cele trei cazuri de trichină la porcul sălbatic au fost înregistrate la AJVPS Prahova – Fond de vânătoare 39 Plopu și AVPS Câmpina – Fond de vânătoare 22 Orjogoaia, Fond de vânătoare 18 Măgureni.
Pe de altă parte, pe 5 ianuarie a mai fost confirmat un caz de trichineloză la un porc mistreț împușcat pe fondul de vânătoare 3 Vadu Părului, acesta fiind primul înregistrat în acest an.
Șeful DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a informat că, dintre cele 13 cazuri de trichineloză confirmate la porcul domestic, doar șase proprietari au primit despăgubiri, pentru porcii care erau identificați prin crotaliere și înregistrați în Baza Națională de Date (BND). Valoarea totală a despăgubirilor s-a ridicat la 11.817 lei, pentru ceilalți șapte porci confiscați ca urmare a depistării trichinelozei nefiind acordate despăgubiri pentru că nu erau crotaliați și înregistrați în Baza Națională de Date.
La Tinosu – cele mai multe cazuri
Cele mai multe persoane care au consumat din carnea porcului sacrificat în gospodărie și care s-a dovedit că era infestat cu parazitul trichinella spiralis au fost din familia unei femei din comuna prahoveană Tinosu, acesta fiind unul dintre cele trei cazuri în care au existat consumatori.
Conform DSVSA Prahova, au mai existat consumatori din carnea de porc cu trichineloză în Puchenii Mari – o persoană și în Șirna – alte trei persoane. A fost notificată în scris Direcția de Sănătate Publică Prahova, fiind înaintat inclusiv un tabel nominal cu persoanele care au consumat carne de porc înainte de efectuarea examenului trichineloscopic și declarate de proprietar, pentru a lua măsuri conform legislației în vigoare. Carnea și organele de la porcii confirmați cu trichineloză au fost ridicate de către DSVSA Prahova, în vederea incinerării acestora la o unitate autorizată sanitar-veterinar.
În luna decembrie 2017 au fost efectuate 10.901 examene trichineloscopice la porcii sacrificați în gospodărie în cadrul celor 56 centre de trichină care au funcționat la nivelul județului Prahova, ceea ce înseamnă că aproximativ două treimi dintre suinele gătite de Sărbători nu au fost verificate trichineloscopic.
Trichineloza poate fi fatală la om
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Prahova, omul se infestează cu trichinella spiralis prin consum de carne de porc, în special, dar și de cal, de mistreț sau de urs, carne care poate conține larve vii sau chisturi viabile.
La om, conform aceleiași surse, infecțiile sunt deseori asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot duce și la deces în urma complicațiilor pe care infestarea cu parazitul respectiv le poate produce.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de cât de mult era această carne infestată cu trichinella spiralis, dar și de rezistența organismului celui care a consumat-o.
Semne clinice sugestive pentru diagnosticare, atunci când acestea apar, sunt febra, edeme faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare, precedate uneori de dureri abdominale, diaree, grețuri sau vărsături, care apar la câteva zile după consumul de carne infestată.
Sărarea, afumarea sau uscarea cărnii nu sunt soluții care să conducă la distrugerea larvelor de trichinella spiralis, ceea ce înseamnă că singura metodă sigură pentru a exclude riscul de îmbolnăvire o reprezintă verificarea cărnii porcului după sacrificare, prin examinarea trichineloscopică.