În ce condiţii se poate exercita profesia de bonă ?

„Aș dori să mă angajez ca bonă și am auzit că ar fi fost adoptate prevederi ce reglementează modul în care bonele își pot desfășura activitatea. Vă rog să mă ajutaţi cu câteva informaţii în acest sens.”

I. M., Ploiești
*  *  *
Serviciile de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei pot fi asigurate de bone fie în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă și o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, fie în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoana fizică autorizată și reprezentantul legal al copilului. Prevederea este inclusă într-o Hotărâre prin care Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. Noile reglementări includ un model de asigurare a serviciilor de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigură îngrijirea, creșterea, protecția, educația și învățarea copilului, folosind metode variate și alternative de educare și supraveghere. Contractul individual de muncă și contractul de prestări de servicii includ, în anexă, planul de activități. Acesta poate cuprinde responsabilități ale bonei privind protejarea copilului de orice formă de abuz, neglijare, exploatare, însoțirea copilului la spital până sosesc părinții sau reprezentantul legal, oferirea unei alimentații corespunzătoare adaptată vârstei, nevoilor și preferințelor acestuia. La solicitarea reprezentantului legal al copilului, bona însoțește copilul cu dizabilități la activitățile de abilitare/reabilitare precum fizioterapie, kinetoterapie, masaj, logopedie și de abilitate manuală și alte forme de terapii.


Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.