Violeta Stoica

Sfârșitul anului 2017 a adus pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o nouă problemă: trebuie reevaluată una dintre ofertele respinse ca inacceptabile în urma deschiderii dosarelor depuse de cele nouă asocieri de firme interesate de încheierea unui contract extrem de bănos, în vederea proiectării drumului de mare viteză Ploiești – Buzău.
În ultimele zile ale anului trecut, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a pronunțat o decizie comună pentru trei dintre contestațiile depuse de asocierile respinse la selecția de oferte, desfășurată la mijlocul anului trecut. Două dintre plângerile depuse au fost respinse, însă una dintre ele a fost admisă, ceea ce presupune că trebuie să fie reevaluată oferta asocierii de firme căreia i s-a dat dreptate în urma contestației.
Procedura de desemnare a unui câștigător în urma licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic în vederea construirii drumului de mare viteză care să lege Ploieștiul de Buzău va continua astfel, pentru că, în urma deciziei luate de CNSC, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este obligată să reevalueze oferta respectivă.

Cum îi stă bine Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, anul 2017 s-a încheiat cu o nouă problemă pentru această instituție care a reușit “performanța” de a nu inaugura niciun kilometru de autostradă pe tot parcursul anului trecut.
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – forul care decide în privința cursului unor proceduri de atribuire, atunci când acestea sunt contestate – a mai dat o palmă celor de la CNAIR. Pe data de 28 decembrie, în SEAP a fost publicată decizia comună, elaborată de comisia constituită la nivelul CNSC, privitoare la cele trei contestații depuse de trei dintre asocierile participante la licitația organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, asocieri ale căror oferte au fost respinse de autoritatea contractantă.
Astfel, prin decizia nr. 3424/2017, două dintre contestații au fost respinse, iar a treia a fost admisă, ceea ce presupune că oferta asocierii SC Eurocerad International SRL – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA va fi reevaluată de către CNAIR.Ploiesti - Buzau2
Luna octombrie a anului trecut a înregistrat mai multe contestații depuse de firmele participante la licitația pentru încheierea contractului de prestări servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Una dintre contestații – a SC Consitrans SRL – a vizat anularea adresei privind respingerea ca inacceptabilă a ofertei sale și reluarea procedurii de achiziție. Cea de-a doua contestație – a asocierii SC Eurocerad International SRL – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA a vizat anularea informării privind finalizarea etapei de evaluare, anularea actelor subsecvente acestui înscris și reluarea evaluării cu observarea admisibilității ofertei asocierii. Cea de-a treia contestație, depusă de Rina Consulting SpA – Rina Consulting East Europe SRL – Viaponte Rom SRL, a vizat suspendarea procedurii de achiziție, anularea adresei privitoare la respingerea ca inacceptabilă a ofertei, anularea rezultatului evaluării și reevaluarea ofertei asocierii menționate. Ultima contestație a fost respinsă pe motiv de depunere tardivă, aceea a Consitrans – de asemenea, dar ca nefondată, iar cea de-a treia – a asocierii SC Eurocerad International SRL – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA – a fost admisă.
Licitația pentru încheierea contractului de prestări servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic destinate construirii drumului de mare viteză între Ploiești și Buzău a fost lansată în luna noiembrie 2016. De atunci și până în prezent, procedura de achiziție a trecut prin mai multe faze, inclusiv suspendare pe perioade limitate de timp, dar și prin nenumărate contestații referitoare la caietul de sarcini, la condițiile impuse pentru participarea la licitație, dar și referitoare la rezultatul selecției ofertanților.

O nouă himeră la orizont?

Drumul de mare viteză care ar urma să unească Ploieștiul de Buzău se dovedește, cel puțin până în prezent, o nouă himeră a infrastructurii rutiere din România. Acesta ar urma să fie finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, potrivit documentației de atribuire concepută de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Deși poartă denumirea de drumul de mare viteză Ploiești-Buzău, construirea arterei rutiere va pleca de pe raza comunei Dumbrava, unde ar trebui să apară o legătură cu autostrada existentă București – Ploiești.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere consideră că viitorul contract de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru tronsonul dintre Dumbrava și Buzău ar putea să ajungă să coste circa șase milioane de euro, adică, în moneda națională, aproximativ 27 de milioane de lei.
Obiectul contractului care ar viza serviciile menționate ar cuprinde inclusiv asistența tehnică destinată pregătirii aplicației de finanțare tocmai pentru că se dorește ca acest obiectiv de infrastructură rutieră să fie finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Potrivit aceleiași documentații, lungimea estimată a tronsonului de la Dumbrava la Buzău – parte a drumului expres care ar trebui să lege sudul de nordul țării – va fi de 65 de kilometri, iar viteza de proiectare va fi de 120 de kilometri pe oră. Viitoarea arteră de circulație va trebui să țină cont de faptul că ar putea să fie transformată în autostradă, respectiv extinsă stânga-dreapta.