Sectorul IT va atinge peste şase la sută din PIB

Banca Națională a României (BNR) anticipează, conform site-ului Profit.ro, că sectorul IT&C va atinge în acest an 6,2% din PIB, comparativ cu 5,5% în 2016, tehnologia informației și comunicațiile fiind cel mai dinamic sector al economiei naționale.
„Avansul puternic al industriei din ultimii ani, în care își desfășoară activitatea peste 100.000 de salariați, a fost susținut atât de avantajele fiscale (programatorii nu plătesc impozit pe venit), cât și de costurile relativ reduse cu forța de muncă, în raport cu alte state din UE, la care se adaugă sumele semnificative și constante investite de operatori în dezvoltarea rețelelor de comunicații”, mai precizează sursa citată.
Exista, însă, şi un revers: „Schimbarea peste noapte a legislației fiscale va avea un impact semnificativ asupra costurilor companiilor de software și, potrivit reprezentanților asociației patronale (ANIS), va determina anularea unor investiții în România și blocarea unor recrutări”, mai menţionează Profit.ro.

Leul s-ar putea deprecia şi în cursul acestui an

Dacă în cursul anului 2017 leul s-a depreciat cel mai mult în raport cu euro, atingând minime istorice record, în care indicatorul ROBOR a revenit la maximele din 2014, generând creșterea dobânzilor la creditele în lei, în care prețurile au crescut și puterea de cumpărare s-a diminuat, nu este exclus ca acest lucru să se întâmple şi în cursul acestui an.
În acest context,guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat că există trei variabile care nu pot fi ţinute sub contol: rezerva valutară, cursul şi dobânzile, precizând că „ceva trebuie să se mişte mai mult şi acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos”, scrie Agerpres.
În declaraţia să, Isărescu mai atenţionează de asemenea asupra faptului că, în condiţiile schimbării pragului minim de salarizare, este posibil ca, în continuare, şi în cursul acestui an, să asistăm la o depreciere a leului în raport cu euro. Totodată, el nu a negat nicio reglare pe parcurs a acestui curs, în sensul stabilizării cursului leu/euro, dar s-a ferit să estimeze când va avea loc acest lucru.

Unele subvenţii la energia termică ar putea fi eliminate

Un calendar stabilit de către Uniunea Europeană obliga Guvernul României ca până în luna aprilie a anului curent să elimine subvenția pentru energia termică acordată acum populației, cu excepția unor grupuri vulnerabile, scrie site-ul Capital.ro.
Aceeaşi sursă mai menţionează faptul că mulţi dintre românii care beneficiază de subvenţionare la energia termică sunt din Bucureşti, iar primarul Gabriela Firea ar fi cerut amânarea acestui termen până în anul 2021.
Totodată, în contextul calendarului stabilit de către UE, autorităţile române intenţionează să schimbe legea energiei termice, astfel încât oamenii să nu mai poată renunţa la sistemul centralizat de încălzire.