Nicoleta Dumitrescu
La nivel naţional, Prahova continuă să fie în topul judeţelor importante din punct de vedere economic, prezenţă menţinută inclusiv la nivelul anului recent încheiat. Confirmarea a venit de la conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, care a făcut publice, la finalul anului 2017, o serie de date statistice, incluse şi în raportul Comisiei Naţionale de Prognoză. Concret, în ceea ce priveşte clasamentul judeţelor în funcţie de Produsul Intern Brut în anul 2017, Prahova a ocupat locul patru. Cu o treaptă mai sus în comparaţie cu 2016, judeţul nostru a depăşit astfel, la acest capitol, zone importante ale ţării, precum Timiş, Braşov, Iaşi, Ilfov sau Argeş. Iar această clasare este susţinută şi de o serie de date ce ţin de profilul teritorial atât în ceea ce priveşte numărul de firme existente, cât şi al celor nou înfiinţate în 2017, inclusiv al acelora cu capital străin sau al numărului de angajaţi. Nu în ultimul rând, mai trebuie menţionat că rata şomajului la nivelul judeţului Prahova a fost mult mai mică decât cea înregistrată în ţară, un exemplu fiind luna octombrie 2017, când la nivel naţional a fost de 4,04%, iar în judeţ de 3,08%.
Creată pentru a sprijini, promova şi reprezenta interesele întregii comunităţi de afaceri prahovene în raporturile cu autorităţile din ţară şi organismele specializate din străinătate, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a făcut publice o serie de date statistice pentru finalul anului 2017, strict legate de economia judeţului. Astfel, avându-le alături pe Maria Ciobanu – director general şi Alexandra Petre – director promovare, Aurelian Gogulescu – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova – a anunţat că judeţul nostru s-a situat pe locul patru în clasamentul judeţelor la nivel naţional în funcţie de Produsul Intern Brut în anul 2017 (8,199 miliarde de euro), pe primele locuri fiind Bucureşti, Constanţa şi Cluj, datele fiind confirmate şi de către Comisia Naţională de Prognoză. În comparaţie cu situaţia din 2016, Prahova a consemnat astfel o urcare cu o treaptă, depăşind judeţe importante, precum Timiş, Braşov, Iaşi, Dolj, Ilfov sau Argeş. Poziția judeţului nostru în acest top este susţinută şi de faptul că a crescut numărul de firme nou înregistrate, inclusiv cele cu capital străin. „În bilanţul depus la 31 decembrie 2016 apăreau înregistrate 21.801 firme, dintre care 2.320 de firme cu capital străin, din 70 de ţări. În anul 2017 au mai fost înregistrate 3.021 de noi firme, reprezentând 2,90% din numărul celor înfiinţate la nivel naţional, în condiţiile în care în anul 2016 au fost înfiinţate 2.130 de firme. Totodată, în 2017 au mai fost înregistrate 120 de noi firme cu capital străin (în anul 2016 au fost 112 ), reprezentând 2,25% din numărul celor înfiinţate la nivel naţional”, a anunţat conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. Totodată, din datele prezentate a mai reieşit faptul că în 2017 a fost înregistrat şi un număr mai mare de angajaţi – 178.877 de persoane, dintre care 140.565 de salariaţi în societăţile comerciale, faţă de 2016, când s-au înregistrat 177.059 de angajaţi. De asemenea, conform aceloraşi date statistice, şi câştigul salarial a crescut anul trecut – 3.084 de lei câştigul salarial mediu brut, în comparaţie cu cel din 2016, când a fost de 2.984 de lei.
Pe de altă parte, datele arată că, în judeţul nostru, rata şomajului a fost mult mai mică decât cea înregistrată la nivel naţional: 3,08% în Prahova, 4,04% la nivel de ţară, aşa cum au evidențiat datele la nivelul lunii octombrie 2017.
Peste 2.700 de certificate de origine eliberate pentru exportul de mărfuri
Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a mai anunţat că în 2017 a eliberat mult mai multe documente pentru exportul de mărfuri, respectiv 2.727 de certificate de origine, cu 1.570 mai multe faţă de anul 2016. Ţările partenere pentru export au fost Turcia, Federaţia Rusă, Arabia Saudită, Republica Populară Chineză, Azerbaidjan, Belarus, Oman, Egipt, Gabon, Emiratele Arabe Unite, Congo, Qatar, Kuwait, Albania, Iran, India, produsele exportate fiind: confecţii, cosmetice, echipament petrolier, benzină, cherestea şi lemn, vin, anvelope, tutun, băuturi răcoritoare, rulmenţi etc.
De menţionat că, în același timp, camerele de comerţ şi industrie de la nivel judeţean sunt abilitate să emită şi certificate de origine, acestea fiind documente utilizate în comerţul internaţional care atestă faptul că bunurile au fost produse într-o anumită ţară. Certificatele de origine se emit atât pentru exportul românesc direct, cât şi pentru programele cu finanţare externă derulate la nivel naţional.