Nicoleta Dumitrescu
Pentru anul care vine, poate cea mai mare dorinţă pentru români ar fi aceea să aibă parte de sănătate şi să nu cadă la pat din primele zile ale lui 2018. Iar această dorinţă are şi o justificare: Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au anunţat că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Motivul este nesemnarea, pentru anul viitor, a actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, ca o formă de protest la faptul că majoritatea revendicărilor solicitate de medicii de familie, inclusiv în cadrul recentelor proteste şi a manifestărilor din stradă, nu și-au găsit rezolvare. Decizia va fi valabilă şi la nivelul judeţului, cei 365 de medici de familie din Prahova stabilind, în urma unor consultări, să refuze şi ei semnarea actului adiţional menţionat şi să se alăture acţiunilor demarate de colegii de breaslă de la nivel naţional. Ieri, dr. Simona Schnelbach, preşedintele Societăţii de Medicină Generală/Medicina Familiei Prahova, ne-a declarat că săptămâna viitoare va avea loc o nouă întrunire, pe aceeaşi temă.
Sătui de promisiunile neonorate, mai ales că schimbările din sistem au fost solicitate prin proteste şi manifestaţii de stradă, medicii de familie au luat o decizie radicală ce vizează activitatea acestora chiar din primele zile ale anului viitor. Concret, aceştia au anunţat că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară. Decizia a fost făcută public, în mod oficial, de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit medicilor de familie, cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a face modificări consistente. Asta în contextul în care, la jumătatea lunii trecute, medicii de familie – inclusiv din Prahova – au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti împotriva neregulilor din sistemul de sănătate, a birocraţiei şi a fondurilor reduse alocate asistenţei medicale primare. Demersului anunţat de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie li s-au alăturat şi cei 365 de medici de familie din Prahova, după cum ne-a confirmat ieri dr. Simona Schnelbach, preşedintele Societăţii de Medicină Generală/Medicina Familiei Prahova. „În urma unor consultări, şi medicii de familie din Prahova au refuzat semnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene pentru anul 2018”, ne-a declarat aceasta. Întrebată dacă acest lucru va însemna că, automat, începând cu data de 3 ianuarie 2018, prahovenii care se vor adresa medicilor de familie trebuie să plece şi cu bani în portofel, special pentru a achita consultaţiile, dr. Simona Schnelbach ne-a declarat: „Pacienţii ştiu cu ce probleme ne confruntăm în activitatea noastră, cea de zi cu zi, având în vedere faptul că medicii de familie și pacienții au protestat împreună față de colapsul iminent al sistemului de asistență medicală primară. De la începutul anului viitor, în cabinetele medicilor de familie, urgenţele vor fi rezolvate, fără probleme, adică fără să fie nevoie de costuri suplimentare din partea acestora. O situaţie deosebită ar putea fi în cazul bolnavilor cronici, dar, preventiv, pentru a fi înlăturate eventuale probleme, acestora le-au fost eliberate reţete valabile pentru o perioadă de trei luni, astfel încât să beneficieze de medicaţia necesară şi la începutul anului viitor.
Trebuie să menţionez însă faptul că, la sfârşitul săptămânii viitoare, vom avea o nouă întrunire, astfel încât să stabilim detaliile în ceea ce priveşte decizia anunţată deja de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, cea referitoare la faptul că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate”.