Violeta Stoica
• Doar 30% dintre suinele sacrificate în gospodărie sunt verificate la veterinar
Mulți prahoveni nu au mai așteptat venirea Ignatului pentru a-și sacrifica, potrivit tradițiilor din străbuni, porcul crescut în propria bătătură. Sacrificarea animalelor vine – tot din străbuni – laolaltă cu pomana porcului, care se lasă uneori cu probleme de sănătate pentru proprietarii dornici de a se înfrupta din carnea gustoasă înainte ca aceasta să fie verificată în laboratoarele specializate în depistarea trichinellei spiralis.
Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova (DSVSA), din păcate, doar o treime dintre porcii sacrificați în gospodăriile populației sunt și testați dacă au probleme cu chisturile parazitului trichinella spiralis, care poate fi depistat doar la un examen de specialitate și confirmat prin proceduri mult mai ample de laborator.
Deja au apărut cazuri de persoane care au consumat din carnea unor animale care s-au dovedit a fi fost infestate cu trichinella spiralis, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să fie ținute sub monitorizare strictă medicală.
Circa 30.000 de porci trec prin lama cuțitului, în fiecare an, înainte de Sărbătoarea Crăciunului, potrivit estimărilor făcute de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Din totalul porcilor sacrificați, afirmă directorul executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, doar aproximativ 10.000 sunt verificați pentru depistarea trichinellei spiralis. Asta înseamnă că restul de cel puțin 20.000 de porci sacrificați în bătătură rămân potențiale focare de transmitere a parazitului la om, pentru că nici măcar la supunerea cărnii la tratamente termice nu se poate spune că dispar chisturile de trichinella spiralis.
Ieri, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a anunțat că s-au înregistrat deja opt persoane care au consumat carne provenită de la porci infestați cu parazitul care se transmite și la om.
“Începând cu data de 05.12.2017, în județul Prahova, din cele 17 suspiciuni au fost confirmate 11 cazuri de trichineloză la porcul domestic (9 cazuri) și sălbatic (2 cazuri) din care 7 cazuri numai în acest weekend, motiv pentru care DSVSA Prahova atenționează crescătorii de suine să efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic după sacrificarea acestora, ținând cont de pericolul pe care îl reprezintă această boală parazitară transmisibilă la om prin consum de carne și produse din carne de porc neexaminată sanitar-veterinar. Cele 9 cazuri de trichineloză confirmate la porcul domestic au fost declarate oficial în localitățile: Valea Călugărească (3 cazuri), Ariceștii Rahtivani (1 caz), Vărbilău (1 caz), Puchenii Mari (1 caz), Tinosu (1 caz), Scorțeni (1 caz), Râfov (1 caz), iar cele două cazuri de trichină la porcul sălbatic au fost înregistrate la AJVPS Prahova – Fond de vânătoare 39 Plopu și AVPS Câmpina – Fond de vânătoare 22 Orjogoaia. Din cele 9 cazuri de trichineloză confirmate la porcul domestic se vor acorda despăgubiri numai la 5 proprietari care aveau suinele identificate prin crotaliere și înregistrate în Baza Națională de Date, ceilalți patru nefiind identificați prin crotaliere. Menționăm faptul că în două cazuri există consumatori, respectiv Aolăriței Ioan din Puchenii Mari (1 persoană) și Olteanu Stela din Tinosu (7 persoane), fiind notificată în scris DSP Prahova, inclusiv tabel nominal cu persoanele care au consumat carne de porc înainte de efectuarea examenului trichineloscopic și declarate de proprietar, pentru a lua măsuri conform legislației în vigoare. Carnea și organele de la porcii confirmați cu trichineloză au fost ridicate de către DSVSA Prahova în vederea incinerării acestora la o unitate autorizată sanitar-veterinar”, se arată în informarea transmisă de reprezentanții DSVSA Prahova.
Cum se verifică și cum se confirmă cazurile de îmbolnăvire?
Până în prezent, nu a fost depistat un tratament eficient 100% pentru stârpirea parazitului trichinella spiralis la porcul crescut în gospodărie, ceea ce înseamnă că gospodarii care se înfruptă din pomana porcului înainte de a verifica existența sau inexistența chisturilor în carnea animalului sacrificat se supun unui risc real de îmbolnăvire.
Puțini dintre porcii înregistrați la medicii veterinari ca fiind crescuți în gospodăriile prahovenilor sunt verificați trichineloscopic, ceea ce înseamnă că doar carnea de la maximum 10.000 de exemplare ajunge să fie testată – fie prin metoda directă, fie confirmată 100% prin cea a digestiei artificiale, ultima fiind folosită de câțiva ani încoace și care are cel mai înalt grad de acuratețe a rezultatului. În cazul în care există suspiciuni asupra unor probe din carnea porcului dus la verificat – prin metoda directă la unul dintre centrele deschise în mai mult de jumătate dintre localitățile județului Prahova – probele respective sunt reverificate în laborator, printr-o altă metodă – aceea a digestiei artificiale. În acest caz, o bucată de carne provenită de la porcul asupra căruia planează suspiciunea că ar avea chisturi de trichinella spiralis este supusă unui proces asemănător celui al digestiei la om, ca și cum s-ar urmări, în decursul a circa două ore, modul în care evoluează (dacă există) parazitul din mușchiul de porc. Această metodă este 100% sigură, iar dacă se confirmă că porcul a fost infestat, acesta este confiscat și trimis la incinerare. Dacă proprietarul porcului l-a avut înregistrat, primește și despăgubire, însă dacă animalul nu a fost crotaliat, gospodarul rămâne păgubaș.
Amenzi extrem de mari pentru comerţ neautorizat
Consumată neverificată, carnea porcului sacrificat în gospodărie poate fi o sursă de infestare cu trichinella spiralis, trichineloza fiind o boală care – transmisă la om – poate fi fatală. Tocmai de aceea, recomandările medicilor veterinari sunt să nu se consume carnea şi să nu se prepare până nu se obține de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.
Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar-veterinar şi supravegheat de un medic veterinar, iar în județul Prahova unul singur – de la Mizil – este autorizat în vederea comercializării porcilor vii.
La intrarea în târg, trebuie solicitat ca medicul veterinar responsabil să facă examinarea animalelor care urmează a fi vândute, dar şi a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.
Dacă persoana care a cumpărat porcul este verificată în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, atât aceasta, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.