F. T.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2017, în județ au luat foc peste 550 de locuințe, în urma incendiilor șase persoane murind iar peste 30 suferind arsuri mai mult sau mai puțin grave !
“Principalele cauze generatoare de astfel de situații de urgență – se precizează în același document de presă al instituției – sunt, ca și în anii precedenți, instalaţiile electrice defecte sau improvizate, coşurile de fum defecte sau necurăţate şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Și întrucât una dintre principalele cauze ale producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare şi reparare ale instalaţiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații”.
Tot pompierii prahoveni amintesc faptul că astfel de tragedii “pot fi cu uşurinţă evitate dacă proprietarii locuinţelor apelează la serviciile personalului specializat – coşari întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţe. Acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în cadrul parteneriatului «Împreună pentru Siguranţă», încheiat încă din anul 2012”.
În acest din urmă context – al campaniilor de prevenire a incendiilor în locuințe – tot în comunicatul pompierilor prahoveni se mai amintește că, în ultimii cinci ani, au fost derulate, inclusiv în Prahova, campaniile «F.O.C – Flăcările Omoară Copii», destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de «R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!», respectiv «R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!». De asemenea, anul trecut, pornind de la necesitatea reducerii numărului de victime şi a pagubelor materiale, a fost iniţiată, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul «Mai bine previi, decât să nu fii!”», în scopul sensibilizării opiniei publice pentru montarea detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.