Un nou studiu britanic stabileşte existenţa unei legături între noxele din atmosferă şi naşterea unor copii cu greutate mică, care sunt susceptibili să sufere de afecţiuni pe toată durata vieţii lor, ceea ce provoacă temeri că milioane de copii din lumea întreagă ar putea fi afectaţi, potrivit Rador, care citează The Guardin, preluat de Hotnews.ro.
Poluarea atmosferică creşte semnificativ riscul naşterii unor copii cu greutate mică, ceea ce duce la instalarea unor afecţiuni de care pot suferi toată viaţa, conform unui nou studiu de proporţii.
Cercetările au fost realizate la Londra, în Marea Britanie, dar constatările acestora vizează multe milioane de femei din oraşe mari din lumea întreagă, cu niveluri mult mai grave de poluare, reprezentând „ceva ce se apropie de o catastrofă în domeniul sănătăţii publice”, au spus medicii care au luat parte la studiu. La nivel global, două miliarde de copii – adică 90% din numărul total al micuţilor -sunt expuşi la o poluare aeriană peste nivelul prevăzut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Un studiu Unicef publicat recent constată că 17 milioane de copii suferă din cauza aerului care este de şase ori mai toxic decât prevede OMS. Echipa de specialişti a afirmat că nu există modalităţi clare prin care femeile din marile oraşe să evite expunerea cronică la poluarea atmosferică în timpul sarcinii şi a făcut apel la guverne să ia măsuri urgente pentru reducerea poluării create de vehicule şi alte surse.