Industria IT și-a dublat veniturile în 6 ani la nivel naţional
Numărul companiilor din IT la nivel național a crescut în perioada 2011 – 2016 de la 9.823 la 14.339 și se previzionează că la finalul anului 2017 se va depăși numărul de 17.000, cifra de afaceri cumulată a firmelor de IT dublându-se în ultimii 6 ani, la 5 miliarde de euro, conform unui studiu al Asociației Române pentru Industria Electronică și Software Transilvania, remis ieri AGERPRES. În perioada 2011 — 2016, s-au înregistrat, practic, cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, în contextul în care segmentul IT deține o pondere din ce în ce mai crescută în economia națională, depășind, împreună cu domeniul tehnologiilor comunicării, 6% din PIB.
În cele 14.339 firme înregistrate în anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajați, numărul acestora crescând cu 75% în ultimii șase ani. Mai mult decât atât, în perioada analizată, se remarcă dublarea numărului de start-up-uri, ceea ce indică apariția pe piață și a tinerilor antreprenori, promotori de noi idei, noi soluții și o nouă atitudine în business, completând astfel companiile cu experiență care au crescut în ritm susținut în ultimii ani. Capacitatea acestor start-up-uri de a rezista unei concurențe puternice constituie una dintre mizele pieței de IT, miză care suscită interesul tuturor specialiștilor, fiind una dintre premisele continuității cu succes a acestui domeniu. Capacitatea de business dezvoltată de companiile de IT este reliefată și de dublarea cifrei totale de afaceri în 6 ani. O piață de aproape cinci miliarde de euro reprezintă un segment important în orice calcul previzionist. La nivel național, se observă un trend de scădere a numărului de companii mici cu 1-4 angajați și o creștere a numărului de companii fără niciun angajat. Dacă în 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau niciun angajat era de 27%, în 2016 acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT. Acest trend este unul îngrijorător din perspectiva faptului că rata de creștere a angajării de personal nou este în scădere relativă și numărul companiilor de IT fără niciun angajat reprezintă o treime din totalul companiilor de IT.
Astfel, tot mai multe companii de IT găsesc dificil să recruteze resursa umană și tot mai mulți angajați din IT preferă să își înființeze propria companie, fapt care se reflectă și în evoluția numărului de start-up-uri.
BERD: Infrastructura de transport- una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri românesc
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, s-a întâlnit, la sediul BERD din Londra, cu directorul executiv pentru infrastructură al băncii, care și-a exprimat angajamentul de a colabora pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere a României, pe care a numit-o una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri românesc, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis, ieri, AGERPRES.
Discuțiile au vizat strategia generală de transport, construcția drumurilor și proiectele din sectorul feroviar. Părțile au discutat de asemenea, despre finanțarea autostrăzii planificate din Est-Vest, care va lega orașul Iași, din estul României, cu Târgu Mureș, situat în regiunea de centru-nord a țării, linia de metrou bucureștean Magistrala 6, aflată în faza de planificare, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internațional „Henri Coandă“, precum și proiecte de modernizare a sectorului feroviar.
Totodată, a fost luată în considerare acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea performanțelor și a eficienței întreprinderilor de stat din sectorul transporturilor. Jean-Patrick Marquet a remarcat dezvoltarea accelerată a economiei României, se mai arată în comunicat. El a adăugat faptul că „infrastructura de transport constituie probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din țară, dar este esențială pentru dezvoltarea României. Suntem siguri că acum am stabilit o bază foarte solidă pentru cooperarea viitoare în acest sector economic crucial”. BERD este un investitor principal în România, investind până în prezent 7,5 miliarde de euro în aproximativ 400 de proiecte din țară. În 2017, Banca a semnat mai mult de 20 de proiecte în valoare de peste 400 de milioane de euro.