S-au aflat piedicile care stau în calea celor care vor să dezvolte o afacere
Pentru prima dată în cadrul barometrelor în ceea ce priveşte antreprenoriatul, educația precară ocupă primul loc în topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor să înceapă și să dezvolte o afacere în România, 23% dintre respondenți afirmând că nu ştiu să dezvolte o afacere, spre deosebire de anul trecut, când 16% dintre respondenţi spuneau acest lucru. „Răspunsul indică o conștientizare a importanței educației antreprenoriale și a lipsei acesteia, fie că este vorba de cea de business, de obținerea unei finanțări, de marketing, leadership, vânzări sau alte zone care țin de dezvoltarea unei afaceri de la zero. Accesul la finanțare și teama de eșec sunt al doilea, respectiv al treilea obstacol, resimțite de antreprenori. Majoritatea antreprenorilor chestionați provin din mediul urban (93%) și activează în diverse sectoare, de la IT& tech (27%), la media și publicitate (11%), servicii pentru afaceri (10%), comerț cu amănuntul (10%). Cei mai mulți respondenți (69%) se află la prima companie fondată, în timp ce 12% au creat deja cel puțin două startup-uri până la firma actuală”, precizează, cu referire la acest aspect, Infolegal.ro.
Posibil centru consultativ pentru antreprenoriat, la Ploieşti
Guvernul României intenţionează să înfiinţeze, în premieră, un centru consultativ pentru antreprenoriat la nivel regional, cu filiale în diverse zone din ţară, membrii acestuia urmând să participe la procesul de elaborare a proiectelor de acte normative cu efecte asupra mediului de afaceri şi, în special, asupra sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Potrivit Ziarului Financiar, prin această măsură, exista şansa de a fi luate măsurile care ar putea conduce la creşterea investiţiilor şi promovarea exporturilor. Printre zonele vizate în care astfel de centre consultative ar urma să funcţioneze se numără, în afară de Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Ploieştiul.
Noi reguli impuse societăţilor comerciale de anul viitor
Site-ul Profit.ro scrie că societăţile comerciale vor fi obligate să se înregistreze, începând cu data de 1 ianuarie 2018 ” în scopul de TVA”, dacă până la sfârșitul acestui an au depășit o cifră de afaceri de 300.000 de lei. „România a primit în octombrie acordul Comisiei Europene pentru a crește plafonul de la 220.000 de lei, în prezent, la 300.000 de lei, dar această modificare trebuie introdusă și în legislație. În plus, un alt amendament introduce și regula tranzitorie necesară pentru cine depășește plafonul vechi de 220.000 de lei, dar nu trece de cel nou, de 300.000 de lei, și care, potrivit legislației în vigoare, ar trebui să se înregistreze în 2018 «în scop de TVA», cu posibilitatea de a cere ulterior anularea înregistrării”, mai menţionează site-ul Profit.ro.