Standardele europene in domeniul salubritatii localitatilor si, mai ales, exigenta cu care se urmareste indeplinirea lor ii cam baga in viteza pe responsabilii acestui domeniu si, implicit, administratiile locale. Tinand cont de acestea, am discutat cu Ion Bunghez – seful punctului de lucru Comarnic al SC Salub SA (in foto), unitate cu care administratia locala are contract de salubrizare, pentru a afla cum se actioneaza concret in oras. Interlocutorul ne-a declarat, chiar de la inceput, ca „activitatea in domeniul salubrizarii va fi orientata in doua directii, acestea vizand, pe de o parte, cuprinderea tuturor cetatenilor orasului in contractele de salubritate, iar pe de alta parte – trecerea la colectarea selectiva a deseurilor”. In ceea ce priveste extinderea contractarii serviciului in toate zonele accesibile si, ca urmare, cu toti localnicii, Ion Bunghez ne-a precizat ca vor fi constituite doua colective din reprezentanti ai societatii, ai Primariei (din serviciul de mediu) si Politiei comunitare, care vor lucra efectiv din 10 februarie, pentru a determina tot comarniceanul sa incheie contracte de salubritate. Ca urmare, nimeni nu va mai scapa de obligatia de a plati un serviciu care este similar cu civilizatia.
In acelasi timp, Salub se va preocupa de cresterea capacitatii tehnice de preluare, transport si depozitare a gunoaielor si a resturilor menajere. Ca va reusi o demonstreaza cel putin faptul ca trei „puncte negre” – cum le numea Ion Bunghez – in traducere, locuri in care se aruncau gunoaiele de-a valma, au fost asanate: Piata agroalimentara, „La Aneta” – in Vatra Sat, si „Toplita – in cartierul Ghiosesti.
In ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, interlocutorul nostru ne-a precizat ca se intentioneaza amenajarea unor puncte fixe si a unor spatii specifice pe cartiere si chiar la institutiile mai mari, cum ar fi scolile. Acest demers nu este, insa, o premiera, deoarece s-a mai incercat o data, insa rezultatele nu au satisfacut organizatorii deoarece oamenii, neinitiati cu necesitatea selectarii deseurilor, au avut un comportament contrar intentiei autoritatilor. Din acest punct de vedere, administratia locala si institutiile responsabile cu ordinea in oras au o sarcina delicata in a lamuri comarnicenii ca – asa cum spunea Ion Bunghez – „cu cat se vor ocupa, ei insisi, de pastrarea curateniei, cu atat autoritatile orasului vor dispune de fonduri mai mari pentru a le utiliza in alte scopuri decat cele pentru salubritate”.
Leon CHIRILA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE