V. Stoica
Școala Gimnazială din satul Poseștii Pământeni, comuna Posești, va rămâne și anul viitor singura unitate de învățământ inclusă în rândul celor 50 de școli din România în care elevii vor beneficia de pachet alimentar, compus dintr-un sandvici și un fruct.
Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată în ședința de guvern de miercuri, 6 decembrie, privind adoptarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, au fost stabilite sumele care vor fi destinate în cea de-a doua parte a anului școlar 2017-2018 în acest scop, respectiv valorile până la finalul anului curent de învățământ.
Dintre cele 50 de unități-pilot în care s-a implementat acest sistem de asigurare a mesei pentru preșcolari și școlari, în Prahova doar școala de la Posești beneficiază de fonduri stabilite de guvern cu această destinație.
Pachetul alimentar este în valoare zilnică de șapte lei pentru fiecare copil, în acești bani intrând atât prețul produselor, cât și cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a sandviciurilor și a fructelor.
La Şcoala Gimnazială sat Poseştii-Pământeni, suportul alimentar constă într-un pachet alimentar, având în vedere faptul că nu există cantină sau spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei, compus după variantele orientative de meniu, care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Conform cerințelor acestui program național, trebuie respectate unele principii în pregătirea mâncării pentru copii: să nu se adauge aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust; să se evite hrana care solicită un efort digestiv puternic sau a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile; mâncarea livrată trebuie gătită în dimineaţa zilei în care se serveşte, păstrându-se în condiţii igienico-sanitare şi la temperaturi corespunzătoare.
Inițierea acestui program de asigurare a mesei pentru preșcolari și școlari în cele 50 de unități de învățământ-pilot a vizat – potrivit ordonanței de urgență –
atât creșterea siguranței elevilor prin eliminarea părăsirii incintei școlii pentru procurarea de produse alimentare, precum și diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră.
Conform documentelor oficiale, în statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire a frecvenței elevilor la cursuri, în unele unități de învățământ aceasta cunoscând o creștere de peste 42,7% față de anii precedenți.