Ideea începerii unei noi săptămâni reuşeşte să umbrească adesea ultimele ore de weekend. Ziua de luni este considerată de majoritatea oamenilor ca fiind mai neplăcută şi mai dificil de parcurs deoarece este asociată cu reluarea responsabilităţilor de serviciu sau cu reîntâlnirea cu stresul şi termenele limita, potrivit AM Press care preia informaţii publicate de doctorulzilei.ro.
Psihoterapeutul Monica Burcea, de la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin, ne spune cum se manifestă sindromul de duminică seara şi ce trebuie să facem pentru a-l evita.
Pe măsură ce începutul unei noi săptămâni de muncă se apropie, majoritatea oamenilor intră într-o stare de încordare sau de tristeţe, de apatie care îi împiedică să se poată bucura de finalul de weekend. Este vorba despre senzaţia „pierderii libertăţii”, trăire ce se transformă în zilele de vineri după-amiază în senzaţia de „recâştigare a libertăţii”. Din acest motiv reţelele de socializare abundă în zilele de luni de mesaje apatice „iar e luni..” iar în zilele de Vineri de mesaje vesele „Uraaa, e weekend.”
Apatia de duminică seara nu este o depresie propriu-zisă şi nu trebuie să ne alarmeze, însă este indicat să ţinem cont de intensitatea acestei trăiri deoarece ne poate oferi indicatori realişti despre gradul de satisfacţie la locul de muncă şi despre cât de intens resimţim stresul. Dacă după-amiezele de duminică vin împreună cu un grad de tristeţe, de blazare care ne influenţează programul şi relaţionarea cu cei din jur, este indicat să fim precauţi, deoarece, în timp, se poate instala o depresie.
O altă urmare a acestor stări specifice sfârşitului de weekend o reprezintă calitatea somnului de duminică spre luni. Cu cât stresul reînceperii unei noi săptămâni de muncă este mai mare, cu atât calitatea somnului scade, putând merge până la insomnie. Cercetările arată că aceia care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, pe termen lung sunt cu 30% mai predispuşi stărilor depresive decât ceilalţi.