Ministerul Dezvoltării, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, simplifică procesul de evaluare, selecţie şi contractare, urmând să fie semnate contracte de finanţare de 40 de milioane de euro pentru IMM şi proiecte de finanţare a drumurilor judeţene, de 550 milioane de euro. „Eforturile anterioare întreprinse pentru simplificarea procesului s-au dovedit a fi insuficiente şi am considerat că este necesară o schimbare structurală a abordării, pentru a recupera timpul pierdut, a evita riscul de dezangajare şi a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene. Măsurile propuse acum vor avea ca efecte imediate semnarea de contracte de finanţare de 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea IMM şi semnarea tuturor proiectelor de finanţare a drumurilor judeţene, cu o valoare de circa 550 milioane de euro, obiectiv asumat la preluarea mandatului”, a declarat Marius Nica, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Cele cinci soluţii propuse se referă la: contractarea înaintea evaluării tehnico-financiare a proiectelor admise în etapa verificării conformităţii administrative şi eligibilităţii, prelungirea termenului în care beneficiarii publici pot depune documentele privind înscrierea definitivă a dreptului de proprietate publică la un an de la intrarea în vigoare a contractului de finanţare, supracontractarea până la 150% pentru Axa Prioritară 4 a POR (”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”), verificarea lunară pe bază de eşantion a documentaţiilor de contractare, respectiv verificarea prin eşantion în etapa de contractare a documentelor care atestă drepturile asupra imobilelor care fac obiectul proiectelor, se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Solicitanţii care sunt vizaţi de aceste măsuri au obligaţia să transmită în maximum un an de la semnarea contractului de finanţare anumite documente actualizate, cerute iniţial în etapa de pre-contractare (ce se derula după evaluarea tehnico-financiară). De asemenea, aceştia vor lansa procedurile de achiziţie publică în cadrul proiectelor cu clauză de reziliere (în eventualitatea nesemnării contractului de finanţare).
Un europarlamentar a cerut suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul UE
Cristian Preda a cerut, recent, în plenul Parlamentului European, suspendarea dreptului de vot al reprezentanţilor Guvernului român în Consiliul UE, în baza articolului 7 al Tratatului UE, invocând „o criză gravă a statului de drept” generată de modificările aduse legilor justiţiei. ”La Bucureşti avem din nou o criză gravă a statului de drept. Este vorba, ca şi în ianuarie, de o încercare de a modifica legile justiţiei, pentru a proteja politicieni corupţi”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda, în plenul PE. Acesta a afirmat că, în luna ianuarie, Guvernul a folosit o ordonanţă de urgenţă, însă acum utilizează ”dictatura majorităţii parlamentare”. Europarlamentarul a precizat că CSM şi peste 4.000 de magistraţi au arătat că modificările aduse legilor justiţiei, în Parlament, ”vor distruge autonomia puterii judecătoreşti”. ”Comisia Europeană a cerut Guvernului să consulte Comisia de la Veneţia. Majoritatea a ignorat toate semnalele de alarmă. Şefii celor două Camere au un interes direct în aceste schimbări, unul dintre ei fiind condamnat, iar celălalt aflându-se sub anchetă pentru mărturie mincinoasă. Cei doi sunt liderii partidelor care alcătuiesc coaliţia de guvernare, aşa că blocajul politic e unul major. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi aşteaptă un ajutor de la Bruxelles. Mă tem că doar o reacţie dură mai poate rezolva ceva. Personal, cred că ar fi oportună activarea articolului 7 al Tratatului şi suspendarea dreptului de vot al reprezentanţilor Guvernului român în Consiliu”, a conchis Preda. Europarlamentarul a atras atenţia, într-o declaraţie, că peste un an România va trebui să prezideze Consiliul Uniunii Europene.
„Dreptul de vot este pierdut în Consiliul UE acolo unde participă membrii din Guvern. Sper ca un asemenea semnal să îl aducă la sentimente mai bune. Asta ar trebui să îi pună pe gânduri pentru că peste un an şi o lună noi înşine va trebui să prezidăm acest Consiliu”, a declarat Cristian Preda pentru Mediafax.